След-и

24 май в Българското училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски"

Над 70 българчета празнуваха своя втори Празник на буквите заедно

24 май в Българското училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски"


Вече втора година над 70 българчета се обучават на четмо и писмо в съботно Българско училище "Паисий Хилендарски" в Мюнхен. На 22.05. те празнуваха своя втори Празник на буквите заедно. Той започна с шествие на ученици, родители и учители, които огласиха с възторжено "Върви народе възродени" пътя от училището до празничната зала. Неописуемо е чувството от завладяващия химн, изпят на една случайна немска улица.

Чувство на общност, на принадлежност към една богата на култура и традиции държава, на гордост да споделиш радостта си от празника с целия свят или с учудени и усмихнати минувачи, представящи света в този момент.

Ентусиазмът на деца и родители преля в богата програма, аплодирана бурно от многобройната публика.
Малки и големи рецитираха, пяха и танцуваха всеотдайно, без следа от сценична треска.

След представянето си децата бяха заслужено възнаградени с чудесна изненада. За среща с тях и литературно четене на тържеството в Мюнхен от България пристигна мил гост - детската писателка Мая Дългъчева.

Над 60 деца на различна възраст впериха заинтригувани и любопитни очички в красивите пъстри книжки. Пъстри като българските черги, на които бяха насядали, за да са по-близо до хубавите приказки и сърдечната авторка, пропътували толкова километри до тях. Сред смях и закачки малчуганите сами римуваха, отгатваха гатанки и слушаха откъси от книжките. Неусетно отминаха миговете, обогатили децата с ценния допир до красотата и с приятния звън на българското римувано слово. Всяко дете получи книжка с посвещение от
Мая Дългъчева.

Радост ни доставиха артистчетата от театралната трупа при училището, които усмихнато пресъздадоха пиеската й "Как яйцата повярваха в чудесата".

Празникът на буквите уважиха и генералният консул на РБ за Бавария и Баден Вюртенберг г-н Атанас Кръстин, протойерей Недялко Калинов от Българската православна община в Мюнхен, представители на Баварския Червен Кръст и на българския културен живот в града.

Празникът завърши с дарителска инициатива в подкрепа на провеждането на "Фестивал на Радостта" за деца от социални домове в България.


*

Културният афиш в Мюнхен ще бъде обогатен от още едно събитие, посветено на светлия празник 24.05.
На 25.05. по покана на Генералното ни консулство в Мюнхен ще се проведе поетическа вечер на творчеството на Мая Дългъчева за възрастни.


Автор:
Светлана Кампс
Публикация:
25.05.2010 г. 12:13
Етикети:
Посетено:
2514
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10046-24-may-v-balgarskoto-uchilishte-v-myunhen-paisiy-hilendarski