След-и

Сборникът "Мерията" възстановява скъсаната нишка с миналото ни

За премиерата на литературния шедьовър на самобитния 84-годишен автор Кирил Еленчев

Сборникът "Мерията" възстановява скъсаната нишка с миналото ни
Авторът Кирил Еленчев


Странджанският шедьовър „Мерията”, който вчера беше официално представен в Бургас, е успешен опит да възстанови скъсаната нишка с миналото ни. Това беше акцентът при презентацията на книгата, на която присъстваха както ученици, така и хора в активна творческа възраст, с различни професии и интереси. Всички бяха дошли в книжарница „Хеликон”, водени от интереса да се докоснат до 84-годишния автор Кирил Еленчев и до неговата творба, отвеждаща ги в свят, истински като земята и въздуха. Свят, който сме не само забравили, който е потънал в небитието.

Авторът на „Мерията” прави успешен опит да възкреси нещо мъртво, да посее в душите ни едно зрънце от тази отминала реалност, погълната от съвременността, глобализацията, технологиите, от потребителската ни същност днес. „Книгата е притча, тя може да се приеме буквално, но има и още няколко нива на внушение. Тя е базата, стъпалото, на което трябва да стъпим, за да полетим, или поне да подскочим. Без това сме загубени.”, заяви по време на представянето журналистът, свързан дълбоко със Странджа Асен Йорданов, един от малкото млади хора, които са опознали тази вълшебна планина.

По време на презентацията на „Мерията”, комуникационна група „Имидж Едвъртайзинг”, която откупи част от тиража, награди изявени ученици от Немската и Математическата гимназии в Бургас. Журналисти от национални и местни медии също получиха уникалната творба заради активната си гражданска позиция и доказан професионализъм. Жестът носеше в себе си посланието да се съхраним като национална идентичност, уповавайки се на своите здрави корени, впити там някъде дълбоко в миналото ни. Минало, което ако не съхраним, ще бъдем погубени като национална идентичност. Завинаги.

Творбата на Кирил Еленчев, без да има претенция да бъде шедьовър, още със самото си излизане от печат се превърна в такъв. Защото в нея всичко е истинско, както подчерта при представянето редакторът на книгата г-жа
Калина Тельянова, известен културолог. Неподправено и ярко, картините рисувани с думи, са като действащо лице, а самата книга е пример за висша и трансцендентна етика.

Ръководството на природен парк „Странджа” помогна „Мерията” да се появи на бял свят. „Ние с радост подкрепихме К. Еленчев да издаде тази книга, тя не е летопис и няма претенции за научна стойност. Но съдържа в себе си една памет, която вече е изчезнала. Съдържа това, което никога няма да можем да покажем на децата си, но което е безценно, защото е самият източник на живота” - каза Стефан Златаров, директор на ПП „Странджа”, издател на сборника.

„Мерията” на Кирил Еленчев не са нито „
Диви разкази” на Николай Хайтов, не са „Ако можеха да говорят” на Йордан Йовков, не са и „Дивото зове” на Джек Лондон. Тя е нещо като тях, но е и различна, уникална. Тя е странджанската мерия, единствена и истинска като живота на хората, битували в пазвите на тази планина. Техният висш морал, тяхната вродена и изконна любов към природата и ближния, без да са учени на това, без да са чели книги за екология или толерантност...”, сподели Георги Цагов, гл. редактор на в. „Странджа”.

84-годишният автор Кирил Еленчев сподели пред публиката своето изстрадано житейско верую, че за да живееш пълноценно, трябва да се научиш да се трудиш. Едновремешните българи са обичали България, без да са прочели нито една книга, без да са чували за патриотизъм и пропаганда. За тях България е била нещо естествено и абсолютно като слънцето, като Бог. Особено порази публиката разказът за оня мъж, комуто отказали да го вземат в армията, заради херния. Той се разплакал и казал, че няма по-голямо нещастие от това да не можеш да защитиш родната си земя. По-късно същия ден, отишъл на скрито място в планината и се обесил в един гъсталак. На това го е научила Странджа планина, тя му е дала възпитанието, пътя в живота, вярата и спомените. Спомени, в които днес имаме уникалния шанс да влезем и ние. Да съпреживеем един живот, който ляга в ръцете ни дошъл от небитието, искайки да бъде преоткрит и преосмислен.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
20.05.2010 г. 17:05
Етикети:
Посетено:
1244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10011-sbornikat-meriyata-vazstanovyava-skasanata-nishka-s-minaloto-ni