Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм "Траките" по bTV

Режисьорът Стилиян Иванов разказва историята на траките в деня на българската култура

Премиера на документалния филм "Траките" по bTV


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Траките"
документален филм от поредицата „Пътят на човешката цивилизация“

Автор и режисьор Стилиян Иванов

24 май, 15.30 ч., bTV

„Траките" е пълнометражен документален филм oт поредицата на режисьора Стилиян Иванов „Пътят на човешката цивилизация“ с включени възстановки и анимация, който разказва за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от III хил. пр.Хр. до началото на новата ера.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Филмът, продуциран от Dodofilm, представя не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Продуцентът Деян Неделчев изтъква, че лентата е изключително ценна и с още нещо - съдържа непоказвани кадри с покойния археолог Георги Китов, който задочно отправя едни от най-сериозните предизвикателства към своите наследници – траколози и археолози.

„Траките" съдържа не само история, но и много любопитни факти. Изучавайки стотици страници древни текстове и съвременни теории, екипът на филма се шегува, че траките поставили основите на корупцията по нашите земи, защото нищо в древните им общества не можело да стане без подаръци! Траките не смятали прелюбодейството за грях - мъжете и жените наравно се отдавали на плътски удоволствия по време на пировете... Във филма ще видим как траките се татуирали - правели са си цветни изображения в прослава на богинята Майка и бога Слънце. Според
Платон пък, когато някой от тях се разболеел, лекували първо душата му, а след това тялото, добавя режисьорът. Пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев застава най-възрастната актриса (80-годишна) в тази продукция - Дора Маркова, и най-младата - едномесечната Йоанна. Заснетата сцена с бебето е свързана с един от ритуалите на траките, които оплаквали новороденото заради злините, които тепърва му предстоят. Затова пък се радвали на погребение, защото умрелият „отива при пълно щастие", така пише Херодот.


◊ ОЩЕ

В деня на телевизионната премиера на филма е и DVD-премиерата на първите четири серии от филмовата поредица: „Месопотамия – следи в пясъка“, „Траките“, „Орфей“ и „Анатолия – земя на богинята майка“. През юни своя DVD-премиера и представяне по tvart ще имат и другите две серии: „Анатолия – земя на Слънцето“ и „Анатолия – земя на гробници“. Поредицата, която в своето DVD-издание е двуезична (на български и английски език) и с дизйнерска опаковка – един изключително луксозен видео-продукт, реализиран с помощтта на ЗАД „Армеец“ и „Технополис“ - ще бъде разпространена в книжарниците и в магазините на музеите в страната и зад граница.

„Пътят на човешката цивилизация“ на Стилиян Иванов е документална поредица, стартирала през 2007 г. със снимки в Индия, Египет, Сирия, Турция, Гърция, Италия, Швейцария, Германия и разбира се – България. Филмите са прожектирани на три континента. През тази година предстоят снимки на следващи две серии.

Автор: tvart
18.05.2010 г. 16:01
Посетено: 1735
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9992-premiera-na-dokumentalniya-film-trakite-po-btv