Сцена / екран / ефир

xfilm лекции: Късометражни филми на Дейвид Линч

Инициатива на xfilm festival в рамките на платформата “Място за срещи”

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя:

xfilm лекции
Късометражни филми на Дейвид Линч


11 май (вторник), 18 ч.
Водещи Рене Беекман и Красимир Терзиев

Галерия "Васка Емануилова"
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15

Американският режисьор Дейвид Линч е познат най-вече с класическите си филми като „Гумена глава”, „Синьо кадифе”, „Туин Пийкс”, „Изгубената магистрала” и „Мълхоланд Драйв”. Това, което далеч по-малко хора знаят, е, че Линч е завършил художествена академия, преди да започне да се занимава с кино.


◊ ЛЕКЦИЯТА

Настоящата лекция в рамките на xfilm инициативата ще обърне внимание върху ранните студентски филми, както и някои по-късни работи на известния американски режисьор. Сред филмите, включени в програмата на лекцията, са "Six Men Getting Sick (Six Times)" (1966), описан от Линч като „57 секунди развитие и треска и 3 секунди повръщане”, „The Grandmother” (1970), филм, за който критиците Мишел Лебланк и Колин Одел по-късно казват: „този филм е истинска чудатост, но съдържа много от темите и идеите, които ще се превърнат в интегрална част от по-късните му работи, а освен това показва забележително владеене на медията”, ще бъде включен и "The Amputee" (1970), който Линч започва да снима непосредствено преди работата си по „Гумената глава”. В допълнение ще видим и "Lumière: Premonitions Following an Evil Deed" от 1996 г., 52 секунден филм, който е включен във филмовата селекция „Люмиер и компания” от 1995 г., обединяваща работите на 14 режисьори, създадени с оригиналния кинематограф на братя Люмиер. Всеки от филмите ще бъде представен накратко от самия режисьор.

xfilm lectures е инициатива на xfilm festival в рамките на платформата “Място за срещи” на галерия “Васка Емануилова”, която предвижда серия от събития - лекции, прожекции и разговори за експерименталния филм и експанзията му във визуалните изкуства, мейнстрийм киното, новите медии и телевизията. Настоящата програма е продължение на целите на xfilm festival за промотиране и разпространение на Европейска и международна продукция в областта на експерименталния филм, видео и нови медии. Водещи на лекциите в галерия “Васка Емануилова” са Красимир Терзиев и Рене Беекман, инициатори и организатори на xfilm festival.

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
11.05.2010 г. 14:53
Посетено:
1439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9920-xfilm-lektsii-kasometrazhni-filmi-na-deyvid-linch