Сцена / екран / ефир

Премиера на филма "Анатолия – земя на Богинята майка"

Стилиян Иванов събира 15 000 години в 48 минути

Премиера на филма "Анатолия – земя на Богинята майка"


◊ СЪБИТИЕТО

"Aнатолия – земя на Богинята майка"
Човешки стъпки на 17 000 г., заснети от български екип


Премиера на tvart и dodofilm
14 май, „Иберостар“, Златни пясъци

Турското министерство на културата и туризма разтвори широко вратите на музеи и археологически обекти за екипа на режисьора Стилиян Иванов. Филмът на dodofilm и tvart ни представя човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 000, скулптура на Богиня на 8 000 години...
   
С огромната помощ на д-р Фадиме Гюлай Аслан – съветник по културата в посолството на Република Турция у нас, българският филмов екип успя за първи път да заснеме в детайли родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес; царството на хетите; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария..., които са само част от увлекателния филмов разказ за Анатолия.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

"Анатолия – земя на богинята майка“ е сбор от исторически факти и теории, представени като приказка продуцирана от Деян Неделчев, която събира 15 000 години в 48 минути!
   
В аванс можем да обобщим: свързващ образ между раждащата Богиня с двата леопарда на възраст 8 000 г. и трихилядолетната Кибела – богинята на фригите, разпознаваме в Кубаба – богиня от хетския пантеон. Чрез шумерските надписи Стилиян Иванов проследява корените на Кубаба чак до средата на III хил. пр.Хр. разпознавайки я в образите на Ищар, Астарта и др. По-интересното е, че арамейците (семитите) от своя страна превръщат хетската Кубаба в Майка на всички живи същества. Така Кубаба преминава в Библията като Ева. В превод името „Ева“ означава „живот“.
   
Богинята майка шества победоносно през целия път на човешката история, приемайки различни образи и получавайки различни имена, като в началото на 1-вото хил. пр.Хр. вгражда част от хилядолетната си същност в образа на... Артемида. Елините отъждествяват богинята Кибела и с Рея – сестра и съпруга на Кронос – времето. Рея е богинята, от която тече всичко, майката на олимпийските богове. Майката на самия Зевс!
   
Богинята майка, Кубаба, Кибела, Артемида и десетките други женски божества намират своята фокусна точка в най-известния женски образ на всички времена – в образа на Богородица, майката на божия син.
   
Освен за богове и герои кадрите на оператора Мирослав Евдосиев разказват и за големите битки на древността – тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион – столицата на фригите, разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел. И всичко това със съдействието на ЗАД „Армеец“ и „Технополис“.
   
По традиция, премиерата и на това заглавие от каталога на Dodofilm e на брега на морето в Златни пясъци. Домакин на събитието е г-н Георги Щерев, управляващ съдружник на хотелски комплекс „Иберостар“, който на 14 май ще посрещне гости от България и Турция. А зрителите на tvart първи ще могат да видят филма „Анатолия – земя на богинята майка“.

Режисьорът Стилиян Иванов през 2009 година съобщи на турските медии, че вече продуцентът oт Dodofilm Деян Неделчев търси начини филмът "Пътят на човешката цивилизация" да бъде показан не само в България и света, а и в най-големите градове на седемте области на Турция. Великолепието от кадри на оператора Мирослав Евдосиев ще бъдат излъчени и в някои от профилираните канали, ставайки достояние на 70 милиона жители в Турция.

Автор: tvart
09.05.2010 г. 16:12
Посетено: 1686
Етикети: Премиера
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9900-premiera-na-filma-anatoliya-zemya-na-boginyata-mayka