Сцена / екран / ефир

Големите имена в кратките филми - част втора

Късометражни филми на известни режисьори

Големите имена в кратките филми - част втора
Кадър от "Всички кучета отиват в Рая"


◊ СЪБИТИЕТО

Големите имена в кратките филми - част втора

28 април, Пловдив
Начало: 20.00 ч. Вход: 5.00 лв.
клуб Soho

„Големите имена в малките филми” продължава да бъде част от програмата на клуб SOHO и през месец април. Отново ще бъдат представяни късометражни филми на известни режисьори, с участието на знакови имена от света на киното и музиката.

В първата част бяха включени филми на трима носители на „Златна палма” от фестивала в Кан – Вим Вендерс, Чън Кайгъ и Емир Кустурица. Във втората, озаглавена „От Джим Джармуш до Спайк Джоузи”, очаквайте: късометражния опит на отличения в Кан Аки Каурисмаки – „Всички кучета отиват в Рая”, черно-бялото предизвикателство на носителя на „Златна палма” Джим Джармуш „Нощни снимки” с участието на номинираната за „Оскар” Хлое Севини, както и музикалния експеримент на носителя на „Сребърна мечка” от „Берлинале” Спайк Джоунзи „Силата на избора”, в който се вихри култовият Кристофър Уокън. В допълнение към програмата предлагаме пакистанската лента „Едно магаре, една стена, едно магаре” на отличения в Берлин режисьор Хани Абу Асад, британската драма „Да убиеш Джо” с участието на носителката на „Независим дух” Емили Мортимър и музикалното видео на номинирания за „Оскар” Джон Сингълтън „Помни историята”. 

. Със съдействието на Open Arts Foundation


◊ ФИЛМИТЕ

От Джим Джармуш до Спайк Джоунзи – 81 минути

. Всички кучета отиват в Рая – Dogs Have No Hell (2002), Финландия, 12 мин., реж. Аки Каурисмаки, с Марку Пелтола, Кати Оутинен
Един мъж започва нов живот с жената, която обича. Отличеният на фестивала в Кан Аки Каурисмаки отново събира актьорите от „Мъжът без минало”, за да представи една мелодрама с характерния хладен скандинавски нюанс.

. Нощни снимки - Int. Trailer Night (2002), САЩ, 10 мин., реж. Джим Джармуш, с Хлое Севини
Носителят на „Златна палма” Джим Джармуш ни пренася на снимачната площадка, където красива актриса се подготвя за нощни снимки.

. Силата на избора - Weapon of Choice (2001), САЩ, 6 мин, реж. Спайк Джоунзи, с Кристофър Уокън
Номинираният за „Оскар” Спайк Джоунзи и носителят на „Оскар” Кристофър Уокън забъркват един вихрен танц, от който зрителите остават без дъх. 

. Помни историята - Remember the Time (1991), САЩ, 8 мин., реж. Джон Сингълтън, с Еди Мърфи и Иман
Номинираният за „Оскар” Джон Сингълтън ни връща назад във времето, когато египетските фараони са се забавлявали така, както никой днес не може.

. Да убиеш Джо - Killing Joe (1999), Великобритания, 41 мин., реж. Мехди Норовзян, с Емили Мортимър и Крейг Кели
Британската звезда Емили Мортимър е в ролята на загрижена майка, която не може да се справи със своето непослушно хлапе.

. Едно момче, една стена, едно магаре - A Boy, a Wall and a Donkey (2008), Палестина, 4 мин., реж. Хани Абу Асад
Отличеният на фестивала в Берлин Хани Абу Асад представя историята на група хлапета, които се опитват да заснемат филм, така както холивудските режисьори.


Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
28.04.2010 г. 16:47
Етикети:
Посетено:
1021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9833-golemite-imena-v-kratkite-filmi-chast-vtora