Сцена / екран / ефир

Балетна галавечер в Пловдив

Балет "Арабеск" гостува на сцената на Концертна зала в Пловдив

Балетна галавечер в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 април, от 19.00 часа на сцената на Концертна зала, Пловдив ще се състои Балетна галавечер, посветена на Международния ден на танца.

Особено ни е приятно да си спомним, че този паметен ден бе учреден именно в България, на заседание на Постоянния танцов комитет при Международния театрален институт на ЮНЕСКО (1978 г.). Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април празнуваме и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1927-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.

Оперно-филхармонично дружество Пловдив се присъединява към световните празници на танца с атрактивна и богата концертна програма. Специален гост на балетната галавечер в Пловдив е балет АРАБЕСК. Трупата ще изпълни няколко ярки дуети и фрагменти от своите най-успешни танцови спектакли: „Двойственост”, „Кармина Бурана”, „Акварели” и авторския спектакъл на Николай Илиев – „В ритъма на самбата”. Солисти и балет на ОФД Пловдив ще представят специални изпълнения по музика на Шопен, вариации и фрагменти от балетите „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, „Дон Кихот” и „Баядерка” от Лудвиг Минкус, „Есмералда” от Чезаре Пуни, „Корсар” от Адолф Адам. Като фойерверк в балетната гала ще бъде изпълнението на носителите на многобройни награди малки танцьори Хана Петкова и Петър Спасов от клуб за спортни танци „Алекс”, Пловдив.


◊ 29 АПРИЛ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТАНЦА

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер (1727-1810), създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е "драма, написана с музика и въплътена чрез хореография!" Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на балета по цял свят. Защото "Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!" - твърди Морис Бежар. Новер е енциклопедична, свръхнадарена личност. Неговото наследство, съхранено в епохалния му труд "Писма върху танца" (1760 г.), се ползва и днес. Представител на Просвещението, преборил се с употребата на маските, перуките и кринолините, Новер изобличава преди всичко пустата развлекателност. Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото, е според него балетът.

Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Личността се избира от основателите на Международния ден на танца - Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни и етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки - с един общ език – този на танца.

За 2010 г. Церемонията, организирана от Световния танцов алианс, ITI и Танцовия комитет включва няколко танцови представления в ЮНЕСКО в Париж в присъствието на автора на международното обръщение -  известният аржентински танцьор Хулио Бока.

Ето какво е неговото послание към всички, които са посветили живота си на танца, към онези, които благоговеят пред най-изящното изкуство и към онези, които никога не са се докосвали до танцовата магия:

„Танцът е дисциплина, работа, учение, комуникация. С него, заменяме думите, които другите не могат да разберат и създаваме един универсален език, познат на всички. Танцът ни дава удоволствие, прави ни свободни и ни дава утехата, че ако ние, хората, не можем да полетим като птици, с танца се приближаваме към небето, към свещенодействието, към безкрайността.

Танцът е възвишено изкуство, различно всеки път - толкова много, колкото правенето на любов, в края на всеки спектакъл, той оставя сърцето ни да бие много силно в очакване на следващия път.


Julio Bocca

Автор:
Сийка Лапачка, РА "Арис"
Публикация:
26.04.2010 г. 15:08
Етикети:
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9801-baletna-galavecher-v-plovdiv