Сцена / екран / ефир

Лама Гюрме с два концерта в България

22 април - Варна, 24 април - София

Лама Гюрме с два концерта в България


◊ СЪБИТИЕТО

Популярният в цял свят Лама Гюрме пристига за два концерта, които ще се състоят на 22 април във Фестивален и конгресен център Варна и на 24 април в Рейнбоу плаза София.

Концертите са уникално медитативно преживяване и представят тибетски напеви под съпровода на дълбок електронен киборд. Лама от този ранг досега не е пристигал в България. Такъв концерт се организира за първи път не само пред българска публика, но и в Източна Европа, като събитието е съпроводено с изключителен медиен и посетителски интерес.


• Събитието се организира от „Юнити Ком” и „Радио Мастери” – www.radiomastery.eu, като главен организационен партньор на събитието е СНЦ ”Юнити”.◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Роден в Бутан на 1 юни 1948 г. Лама Гюрме отрано демонстрира изключителни лични качества и е силно привлечен към живота в манастир. На четиригодишна възраст той е поверен от родителите си на манастира Джан Чуб Чу Линг в Бутан, където бързо развива интерес към свещената музика. На девет години, той става постоянен обитател на манастира, където получава пълно обучение в свещените текстове, четене и писане, а впоследствие бива въведен в традиционните изкуства, включително музиката.

На 20 години той извършва духовното си уединение от 3 години, 3 месеца и 3 дни, необходими за достигането на ниво Лама в манастира Сонада в Индия, чийто духовен водач по това време е Високопочитаемия Калу Ринпоче. Именно по времето на това уединение той получава прозвището „Омзе” – Майсторът на музиката – от самия Калу Ринпоче. След кратък престой в манастира Румтек, щата Сиким, Индия той продължава с религиозното си обучение в Бутан. Преминава през множество посвещения, в резултат на които получава степен учител в традицията Кагю-па, присъдена му от Негово Светейшество Шестнадесетия Кармапа.

От 1974 Лама Гюрме живее във Франция, където ръководи центъра Кагю-Джонг в Париж, а от 1982 е духовният ръководител на центъра Важдрадхара-Линг в Нормандия. През 1995 и 1998 г. той предприема поклонничество в Тибет като посещава Седемнадесетия Гялва Кармапа - Оргйен Тринли Дордже - в манастира Тсурфу. Там представя проекта си за изграждането на Храма на Мира – грандиозен проект, който повтаря архитектурата на манастира Самйе – първият Тибетски храм, основан от Падмасамбхава през VIII век. През 1990 г. Лама Гюрме започва сътрудничество със слепия музикант и самороден талант Жан-Филип Рикиел. Оттогава насам, заедно те създават четири албума, с които добиват световна популярност. През 1999 г. Лама Гюрме участва и в създаването на музиката към филма „Хималая”, получил номинация „Оскар” в категория „Най-добър чужд филм” на 72-те награди на Филмовата академия на САЩ.


Жан-Филип Рикиел е роден в Париж през 1961 г. Сляп по рождение, той се обръща към музиката, като започва сам да учи пиано. Решението му да се обърне към този инструмент е повлияно от американският виртуоз Телониъс Монк. Жан Филип прави завой в кариерата си, когато се среща с френския композитор Пиер Анри - смятан за основоположник на стила musique concrète – жанр в електронната музика, и бива очарован от възможностите, предлагани от синтезатора.

Майсторството му както и неговата музикална интуиция бързо отварят врати за участие в проектите на много негови съвременници: Vangelis, Leonard Cohen, Youssou N’Dour Steve Hillage, Jon Hassell, Didier Malherbe и много други. През 1992 той е съ-композитор и съ-продуцент на „Eyes Open”, изпълнено от Youssou N’Dour, като тяхното сътрудничество продължава с албума, станал световен хит през 1994 г. „Wommat/The Guide” in 1994, както и с много концерти в Европа, Африка и САЩ. Те отново работят заедно през 2002 над албума "Nothing’s In Vain”.

По-късно Жан-Филип композира и музиката към няколко френски филма - "Les Pierres Bleues du Désert", „L’Enfant Lion”, както и изготвя музика към рекламите на Christian Dior и Kenzo.

През 1994 г. той записва и изпълнява „The Lama’s Chant” заедно с Лама Гюрме. Албумът е пуснат на пазара от Sony Classical на територията на 15 държави, като в Испания става златен албум по продажби и печели бляскави отзиви по целия свят. Следва албумът им „Vajra Chants” през 2000 г., последван от много изпълнения на живо в Европа, Азия и Америка. Така през последните две десетилетия Жан-филип Рикиел си спечелва репутацията на един от водещите в света изпълнители не киборд, който освен друго впечатлява и с таланта си на композитор, аранжор и продуцент.◊ ДРУГИТЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

"THE LAMA'S CHANT е ключово произведение. Смесването на културите на Изтока и Запада винаги е носило баланс и все пак THE LAMA'S CHANT е прекрасен пример за това, колко вълнуващ може да бъде резултатът, ако всичко е изпълнено с професионализъм.
- Music Design

Рикиел, незрящият френски пианист, допълва дълбокия глас на ламата с неземни звуци, които придават на будистките мантри едно съвременно и в същото време неостаряващо звучене. Така те събуждат у всеки един дълбоки усещания за спокойствие, освобождение и вътрешен мир…
- Global Rhythm Magazine

Това легендарно партньорство между Лама Гюрме и Жан-Филип Рикиел е много важен момент в свещената музика и съвременния стил „амбиент”.
- Wisdom-Books.com

Автор: Иво Паскалев
12.04.2010 г. 22:30
Посетено: 1333
Етикети: България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9692-lama-gyurme-s-dva-kontserta-v-balgariya