Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм "Кметът"

За най-дълго управлявалия столичен кмет инж. Иван Иванов

◊ СЪБИТИЕТО
             
На 29 март 2010, понеделник, от 19.00 ч., в Дома на киното, в навечерието на 131-та годишнина от обявяването на София за столица на България, ще се състои премиерата на 52-минутния документален филм „Кметът” на Адела Пеева и Антоний Дончев.

Филмът е не само разказ за живота и делата на един изключителен човек - инж. Иван Иванов, най-дълго управлявалият кмет на София през 20. век, но и изследва ролята на отделната личност в историята, опитва се да отговори на въпроса възможно ли е да запазиш морала си в момент, в който той може да се окаже само един ненужен товар.


◊ ЗА ФИЛМА

Инж. Иван Иванов стои начело на столицата цели 10 години, 3 месеца и 15 дни. Управлявал е през смутните години на 20. век – от 1934 г. до 1944 г. По негово време наричали София „Малкия Брюксел” и „Виена на Балканите”.

Следен както преди 9-ти септември, така и след това, споменът за него остава предимно между кориците на досиетата, както на тайната полиция на Царска България, така и на Държавна сигурност на комунистическа България. Осъден от Народния съд на смърт и впоследствие на доживотен затвор като „германски агент” и за „провеждането на профашистка политика”, той остава жив само благодарение на недостижимия си професионализъм и до края на живота си работи за изграждането и благото на София.

Първият градоустройствен план на София, създаването на „Голяма София” чрез присъединяването на околните села, изграждането на Рилския водопад и на язовир Искър са част от неговите дела, неоправдано забравени от днешните поколения. Филмът е опит да се отдаде дължимото на този изключителен човек, като едновременно с това се разкаже и за трудните и размирните времена, в които е живял и работил.


Сценарист на филма е Адела Пеева. Режисьори – Адела Пеева и Антоний Дончев. Оператор е Жоро Неделков, композитор – Борис Карадимчев, художник-сценограф – Георги Тодоров. В „Кметът” участват актьорите Валентин Танев, Захари Бахаров, Иван Юруков, както и дъщерите на Иван Иванов – Бистра Иванова-Манова и Елза Иванова-Маринтьова.

Филмът е заснет по повод 130-годишнината от обявяването на София за столица. Той е продукция на „Адела Медия” с подкрепата на Столична програма „Култура” на Столична община, Националния филмов център, Министерство на културата и Гьоте институт.


• Филмът ще бъде показан и на 30 март, вторник, от 19.00 ч., в Дома на киното, а от 9 април и в Евро-Българския културен център.

Автор:
Мария Томова
Публикация:
26.03.2010 г. 17:57
Посетено:
2747
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9598-premiera-na-dokumentalniya-film-kmetat