Сцена / екран / ефир

Стилиян Иванов съживи Месопотамия на премиера във Велинград

Десетки научни теории и приказни истории в документален филм

Стилиян Иванов съживи Месопотамия на премиера във Велинград
Пресконференция след филма (от ляво на дясно) с: представители на посолството на Арабска република Сирия у нас, Радион Попов - извънреден и пълномощен министър на Р България в Кралство Саудитска Арабия, Нажар - домакин на премиерата, Стилиян Иванов и Людмила Филипова


◊ СЪБИТИЕТО

Дългоочакваната премиера на първата серия от документалната поредица “Месопотамия – следи в пясъка” се състоя при огромен интерес този уикенд в гранд хотел „Абир“ във Велинград. Режисьорът Стилиян Иванов, продуцентът Деян Неделчев и екипът благодариха от сърце на всички гости и журналисти, които ги уважиха.
   
Добри думи на пресконференцията казаха и специалните гости - Радион Попов - извънреден и пълномощен посланика в Кралство Саудитска Арабия, Силвия Михайлова, представител на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Мохамед Нажар - президент на Нажар травъл и дипломати от посолството на Арабска република Сирия у нас.

До края на март филмът ще бъде представен в София, а през април – във Варна. През месец май първата част от документалната поредица ще бъде издадена и на DVD, както и ще има своята премиера по tvart.
   
• Филмът е реализиран със съдействието на посолството на Арабска република Сирия у нас.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

За да запази стила си и в този документален филм Стилиян Иванов включи не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени. Като актьори се изявяват писателката Людмила Филипова и фотографът на artchannel и tvart Симеон Сълов, които се справиха повече от добре със задачите си.
   
Текстът зад кадър пък е задочен диалог между писар, живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия, и съвременна изследователка. В една от старите зали на библиотеката на Софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея символи и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са писания, в които се съдържат послания към човечеството от времето на шумерите и акадците. Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм.
   
Внушителна и величествена е и музиката в лентата. Авторът й, младият композиторът Георги Стрезов, се е трудил три месеца над нотите. Той е изпипал всеки музикален детайл по картините от филма.
   
„Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат от едно дълго пътуване, подкрепено от Нажар травъл и Мото Пфое - 20 000 км, 3 000 музейни експоната, 30 археологически обекта... заснети от оператора Мирослав Евдосиев. Самият Миро сподели, че толкова много е искал да остане в Сирия, че тайничко се е надявал, когато са ги спрели за два часа на границата, въобще да не ги пуснат да си тръгнат. “Това всъщност е и най-комичното ни преживяване в Сирия, макар че тогава доста се изнервихме”, споделя Стилиян Иванов. На сирийско-турската граница спират целия екип, защото граничарите решават, че сувенирите, закупени в музея, не са просто сувенири, а истински антични камъни, които българите искат “да отвлекат” в родината си. След двучасови разправии, за щастие на снимачния екип, се появил шефът на граничния пункт, погледнал камъка и с досада го хвърлил на масата: “Не ме занимавайте, това е сувенир”, отсякъл той и българите благополучно минали границата.
   
Особен интерес във филма представляват и разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня, покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години, преди да го опише Старият завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които Божият син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история...
   
А началото и краят на лентата са за създаването на писмеността – постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!

Автор:
tvart
Публикация:
16.03.2010 г. 17:10
Етикети:
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9537-stiliyan-ivanov-sazhivi-mesopotamiya-na-premiera-vav-velingrad