Сцена / екран / ефир

Премиера на "Човекът, който спря времето" - документален филм за Леон Филипов

Посвещава се на 130-годишнината от рождението на видния търновчанин

Премиера на "Човекът, който спря времето" - документален филм за Леон Филипов


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 март се навършват 130 години от рождението на Леон Филипов - проектант, археолог, художник и голям дарител на Велико Търново. На годишнината е посветен  документалният филм "Човекът, който спира времето".

Премиерата ще бъде на 17 март 2010 г. от 16 часа в  Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. 

Филмът е съвместна продукция на Регионалния музей и великотърновското дигитално студио Sunstorm.
. Сценарист и режисьор - Румяна Николова.

• Регионалният исторически музей във Велико Търново е подготвил изложба с непоказвани досега експонати от дарението на Леон Филипов под надслов "Леон Филипов - познатият и непознатият".
. Куратори - Стефан Бейков и Татяна Кънчева


◊ КОЙ Е ЛЕОН ФИЛИПОВ

Нека припомним, че по проект на Леон Филипов са построени казармите - сградите на днешното старо военно училище, в това число Арката на генералите и оградата, Първата туристическа хижа на Царевец, Общинската палата на площада пред Царевец, мавзолея костница на Отец Матей Преображенски, къщи във Велико Търново, Трявна, Арбанаси и др.

В началото на миналия век той закупува с лични средства Констанцалиевата къща в Арбанаси, реставрира я, и заедно с родния си дом и целия си изключително богат архив, ги дарява на Велико Търново.

По-познати са неговите макети на стари сгради от края на 19. и началото на 20. век, които са част от постоянната експозиция на музея "Възраждане и Учредително събрание".
Автор: Румяна Николова
15.03.2010 г. 07:18
Посетено: 1344
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9527-premiera-na-chovekat-koyto-sprya-vremeto-dokumentalen-film-za-leon-filipov