Сцена / екран / ефир

xfilm лекция: # 8 Филмът като манифест

Ги Дебор, "Обществото на спектакъла"

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя:

xfilm лекция: # 8 Филмът като манифест

Ги Дебор, "Обществото на спектакъла" (1973), 90 мин., субтитри на английски от Кийт Санборн

02.03.2010, вторник, 18 ч.
Водещ: Красимир Терзиев


◊ ПОВЕЧЕ

Ги Дебор (1931-1994) е най-влиятелната фигура в Situationist International - движение от интелектуалци, изиграло ключова роля в катализирането на събитията от 1968 г. във Франция. „Обществото на спектакъла” е адаптация на едноименната му книга от 1967 г. Филмът е построен върху диалог между образ на екран и глас зад кадър, който следва ритъм на картечен откос. Във филма си Дебор използва множество архивни кадри от история на киното до момента на реализиране на филма, като в това включва от руски класически филми до холивудски продукции: “Броненосецът Потьомкин”, “Десет дни, които разтресоха света”, “За кого бие камбаната”, “Джони Гитар”, “Мистър Аркадин”, “Шанхай експрес” и др. Той използва също така и рекламни клипове, материали от пресата, порно кадри, новинарски репортажи, включително такива от събитията в Испания през 1936 г., в Унгария през 1956 г., Франция през 1968 г. и други исторически бунтове. Потокът от думи и образи във филма е прекъсван единствено от субтитри на екрана, с цитати от Маркс, Макиавели, Клаузевиц или Тосквил.

Настоящата програма е продължение на целите на xfilm festival за промотиране и разпространение на европейска и международна продукция в областта на експерименталния филм, видео и нови медии.

Водещи на лекциите в галерия “Васка Емануилова” са Красимир Терзиев и Рене Беекман, инициатори и организатори на xfilm festival.

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
27.02.2010 г. 21:29
Посетено:
1044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9441-xfilm-lektsiya-8-filmat-kato-manifest