Сцена / екран / ефир

Премиера на "Седми септември" - радиопиеса от Георги Тенев

Част от темите, оставени ни в творчеството и личната драма на Георги Марков

Премиера на "Седми септември" - радиопиеса от Георги Тенев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера "Седми септември" - радиопиеса от Георги Тенев


27 февруари, събота, 19 часа
Интерпред, София, бул. "Драган Цанков" 36, Арт център "Алтера"


Продукция на Българското национално радио

. Музика: Калин Николов
. Редактор: Ина Вълчанова

. В ролите: Пенко Господинов, Елена Димитрова, Борис Луканов, Христо Живков, Данислава Томова, Антония Анакиева, Искра Атанасова, Васил Николов, Анастасия Рашева, Стефан Куцаров, Камен Георгиев, Димка Гочева, Ани Васева

. Звукорежисьор: Димитър Василев
. Мастериране: Камен Атанасов

. Режисьор:
Георги Тенев


◊ ЗА ПИЕСАТА

Биографията, прозата и драматургията на Георги Марков са незаслужено непознати. Особено силeн е ефектът от успоредното четене на художествените му текстове, публицистиката и архивните материали за живота му – и то за времето непосредствено преди емиграцията.

„Седми септември” – въпреки символичното насочване чрез заглавието (на 7 септември 1976 г. е извършен атентатът срещу
Георги Марков в Лондон), вниманието ни в пиесата се спира не на последните дни и на гибелта на писателя-дисидент, а на един друг „край”: моментът на напускане на България, последната година с нейната особената атмосфера и съдбоносни решения. Времето около 1968-69 е подчинено на спирането на две пиеси преди премиерата (при това едната от тях, „Комунисти”, е написана по специална поръчка за честването на 25-годишнината от 9 септември); това е период и на работа върху сериала „На всеки километър”, на който Г. Марков е един от основните сценаристи. През 70-те години името му ще бъде заличено от надписите – факт, сам по себе си куриозен, в който се отразява дълбоката символика на творчеството и личността на Марков: да стигне близо до идеологическите и властови центрове на системата, да види партийната история и реалност със собствените си очи, и тъкмо тази близост и информираност да провокират съвестта и чувството за истина на писателя и човека с активна съвест. „Седми септември” е художествен опит върху тези теми, сюжетно свободна и стилизирана интерпретация. Тя изчерпва само малка част от темите, оставени ни в творчеството и личната драма на Георги Марков.

Георги Тенев


Автор:
алтера
Публикация:
24.02.2010 г. 16:49
Посетено:
1492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9419-premiera-na-sedmi-septemvri-radiopiesa-ot-georgi-tenev