Сцена / екран / ефир

Незабравимата Мелина Меркури в 4 филма

Гръцка фондация за култура представя

Незабравимата Мелина Меркури в 4 филма


◊ СЪБИТИЕТО

Гръцка фондация за култура представя незабравимата Мелина Меркури в 4 филма

В сградата на Фондацията на ул. ”Г. Бенковски” № 51

01.02.2010 - понеделник
• „Портрет на Мелина Меркури” - 2004, 60 мин., режисьор Laszlo Hartmann
Начало: 17:30 часа
• „Никога в неделя” – 1959, 89 мин., режисьор Жул Дасен
Начало: 18:30 часа

02.02.2010 – вторник
• „Христос отново разпнат” – 1957, 122 мин., режисьор Жул Дасен
Начало: 18:00 часа

03.02.2010 – сряда
• „Топкапъ” – 1965, 115 мин, режисьор Жул Дасен
Начало: 18:00 часа


◊ ФИЛМИТЕ

„Портрет на Мелина Меркури"
Година: 2004
Времетраене: 60 мин.
Режисьор: Laszlo Hartmann
Коопродукция на Гръцката национална телевизия, канал 1 и ZDF

Един документален филм за живота на забележителната гръцка актриса, певица и политик Мелина Меркури, превърнала се в символ на съвременна Гърция.


„Никога в неделя”
Година: 1959
Времетраене: 89 мин.
Режисьор: Жул Дасен
Сценарист: Жул Дасен
Музика: Манос Хадзидакис
Участват: Мелина Меркури, Жул Дасен, Йоргос Фундас
Награди: Пет номинации за наградата „Оскар”, „Оскар” за най-добра песен, награда за най-добро актьорско изпълнение (Мелина Меркури) на фестивала в Кан през 1960 г.
Звук: английски
Субтитри: гръцки

„Един класически, извънредно забавен филм, с музика, която грабва Оскар и лесно се запечатва в паметта”, Blockbuster Entertainment Guide. Номиниран за пет награди „Оскар”, между които „Оскар” за най-добра главна женска роля, режисура и сценарий, филмът „Никога в неделя” донася на Манос Хадзидакис „Оскар” за песен (за първи път наградата е присъдена на песен с текст на чужд език), а на Мелина Меркури - награда за най-добро актьорско изпълнение на Фестивала в Кан, като презентира гръцкия темперамент и виталност по четирите краища на земята. Чашите се чупят, а танцът се завихря под пламенните струни на бузуки – става дума за още един прекрасен миг от безгрижния живот на Иля (Мелина Меркури), на най-очарователната царица на нощта. Иля обожава живота и всички в нейното приказно пристанище я обожават, но когато в града пристига един американски интелектуалец с пуритански възгледи и се опитва да я превъзпита, Иля му показва, че е един свободен дух, че този наситен и необуздан живот я прави щастлива и че не възнамерява да се… опитоми.


„Христос отново разпнат”

Година: 1957
Времетраене: 122 мин.
Режисьор: Жул Дасен
Сценарист: Жул Дасен, по романа на Никос Казандзакис
Музика: Манос Хадзидакис
Участват: Мелина Меркури, Димос Старениос и др.
Награди: номинация за Златна палма на фестивала в Кан (1957), номинация за BAFTA за най-добър филм
(1958)
Звук: френски
Субтитри: гръцки

Остров Крит през 1920 г. Една група прогонени от родината пристига в селото, където през Великата седмица съществува обичай да се прави възстановка на страстите Христови с главни действащи лица – жителите на селото. Има Христос, има и Юда, има също така и Магдалена. Само че в микрокосмоса на отдалечената гръцка провинция ролите се смесват с действителността, за да се роди една общочовешка алегория за смисъла на човешкото съществувание, пренебрегнат в опита да се опрем на изфабрикувани символи.

Един филм, изпреварил времето си с авангардната си тематика, един дързък кинематографичен подход, резултат на голямата любов на Жул Дасен и Мелина Меркури, пламнала след двойния им триумф на
фестивала в Кан, той с „Рифифи”, тя – със „Стела” на Михалис Какоянис. Във филма се появяват много известни гръцки актьори от онази епоха и въпреки дистанцията на времето тази творба ни дава повод за размисъл, разчувства ни и ни очарова. Впечатляващ е и стилът на Мелина Меркури в ролята на вечната жена.


„Топкапъ”
Година: 1965
Времетраене: 115 мин.
Режисьор: Жул Дасен
Сценарист: Monja Danishewsky
Музика: Манос Хадзидакис
Участват: Мелина Меркури, Питър Устинов, Максимилиан Шел
Награди: „Оскар” за второстепенна мъжка роля (Питър Устинов)
Номинации за Златeн глобус (Второстепенна мъжка роля, Главна женска роля)
Звук: английски
Субтитри: гръцки

Един класически приключенски филм на Жюл Дасен, превърнал се в шедьовър, с участието на Мелина Меркури и един изключителен актьорски състав, който ни пренася в приказния Константинопол, заради един предстоящ обир и е едно… лудо объркване. Сценарият на филма е дело на Моня Данишевски и е номиниран за награда от Дружеството на американските сценаристи. Един дребен мошеник, който има проблеми с паспорта си, се забърква с международна банда обирджии, възнамеряваща да открадне нож, покрит със скъпоценни камъни от музея на двореца „Топкапъ” в Константинопол. Турските тайни служби се заемат със случая и под натиск мошеникът бива „изстрелян” във висини, до които не е подозирал, че ще достигне.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МЕЛИНА МЕРКУРИ

Мелина Меркури е родена в Атина през 1920 г. Следва театрално изкуство в Драматичната школа към Националния театър, която завършва през 1944 г. Мелина Меркури дебютира през 1949 г. с ролята на Бланш Дюбоа в пиесата на Тенеси Уилямс „Трамвай Желание”, а през 1955 г. прави първата си вълнуваща роля в киното, превъплъщавайки се в прочутата Стела от едноименния филм на Михалис Какоянис. Филмът е показан на фестивала в Кан през 1956 г., където Мелина се запознава със своя бъдещ спътник в живота, американския режисьор Жул Дасен. През 1960 г. актрисата предизвиква международен възторг с ролята си на чистосърдечната проститутка Иля във филма „Никога в неделя” на Жул Дасен и получава приза за най-добро актьорско изпълнение на фестивала в Кан (1960), след като бива изместена от Елизабет Тейлър, отличена с наградата „Оскар” за най-добра главна женска роля.

Мелина изпълнява главна роля в много от филмите на Дасен, като „Федра” (1962), „Топкапъ” (1964) и „Женски вик” (1978). Като политик тя взема дейно участие в борбата срещу диктатурата, а като министър на културата изпъква с пламенната си битка за връщането на мраморните фризове от Партенона в родината им. С инициативите, които разгръща, Мелина Меркури успява да привлече вниманието на медиите по света върху гръцката култура.

Мелина напуска този свят на 6 март 1994 г., оставяйки едно безценно наследство след себе си – своите блянове.

Автор:
Цветелина Атанасова
Публикация:
02.02.2010 г. 16:22
Посетено:
2919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9282-nezabravimata-melina-merkuri-v-4-filma