Сцена / екран / ефир

"Посещение на млада дама" - премиера на ДТ "Гео Милев", Стара Загора

Той и тя, тя и той – сами със себе си и заедно с живота си...

"Посещение на млада дама" - премиера на ДТ "Гео Милев", Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 януари 2010, от 19 ч. е премиерата на постановката „Посещение на млада дама” по Зденек Подскалски на Драматичен театър „Гео Милев” - Стара Загора.

В спектакъла, изграден като реалити-шоу участват актьорите Елена Азалова и Христофор Недков.
Режисьор - Стефан Делев, костюми - Теодора Лазарова, хореография - Валери Кондратцев.
 

◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Какво да очакваме?

Той и тя, тя и той – сами със себе си и заедно с живота си...

Той и тя – предсказуеми и непредсказуеми, покорни, морални, плачевни и смешни... Всъщност не! По-скоро агресивни и над всичко свободни – в себе си, в разума си, в любовта си. Истински и достижими.

„Посещение на млада дама” – спектакъл хит! В „Посещение на млада дама” ще откриете себе си и човека до Вас.

Гледайте актьорите Елена Азалова и Христофор Недков в един невероятен микс от хумор, песни, танци и се оставете да Ви въвлекат там, където има повече от това, което виждате и чувствате. Вие сте решили: „Посещение на млада дама”!
 

◊ ЗА АВТОРА НА ПИЕСАТА

Зденек Подскалски (1923-1993, Прага, Чехия) – киносценарист и режисьор. В периода между 1945-1949 изучава и завършва социология в Карловския университет, през 1554 се дипломира в ГИГ – Москва. Същата година се завръща в Чехия и започва работа в Чешката телевизия. Сценарист е на 14 филма, режисьор на 37 (повечето телевизионни) - между които „Посещение на млада дама”. През 1959 филмът е представен и отличен с награда за режисура в Кан.

Зденек Подскалски е автор само на три пиеси. Първата  "Посещение на млада дама" (Navštěva mladé dámy") написва през 1969 г., като инсценация за известните артисти Милош Копецки и Ива Янжурова. Следващите две: "Лига срещу изневярата" (Liga proti nevěře), написана през 1973 г. и "Жената във водовъртежа на века" (Žena v trzsku století), написана през 1980, са написани за известната чешка артиска Иржина Ираскова, съпруга на Подскалски. И трите пиеси са многократно представяни, но най-привлекателна и атрактивна за театъра, с над 20 000 постановки, е „Посещение на млада дама”.
 

Правилата на живота

. Не се предавай! Чудеса стават всеки ден.
. Всичко хубаво в живота е или незаконно, или неморално, или от него се пълнее.
. Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда.
. Не прави планове за дълга среща с непозната.
 . Най-добре е да я поканиш на обяд. Ако работите не тръгнат, и двамата ще сте изгубили само един час.
. Никога не спете с някого, който е по-щурав и от Вас.
. Първи закон на бриджа. И театъра. Вината винаги е на партньора.
 

◊ ИЗ ПИЕСАТА

Из пиесата „Посещение на млада дама”

Той: ...И въобще най-страшния нюанс на очакването в живота на мъжа е очакването на посещение на дама. Този страх е изострен от прастарата, за мъжете вродена представа, че някой ден ще влезе омайващо същество с дълги коси, леко облечено, но затова пък със забележителна гръд – тънко, но заоблено, красиво, с влажен и дори пред хората отдаващ се поглед. От времето, когато мъжът живеел в пещери, това не се е случвало и наивната мъжка част от човечеството го очаква десет милиона години. Разбира се, може да дойде жена.
 
...Но във всеки случай, от момента, в който дойде, чакате всъщност друга...
 
Или няма да дойде и Вие чакате както вашия баща, дядо, прадядо и праотец да влезе омайното същество с дълги коси...

...

Тя: ...Най-накрая спокойствие. Най-после уважаеми приятелки, можем да въздъхнем с облекчение. Едва сега той е идеален партньор за съвместен път в живота. Господата имат нещо против? Не обръщайте внимание. Дами, между нас казано, това е напълно безспорно. (Вдига ръката, след това крака на мъжа. Крайниците безжизнено падат.) Мъжът в това състояние, това е мъжът, какъвто ни е необходим за щастлив съпружески живот. Погледнете. Това е идеалът за постоянство, за който копнеем. Такъв мъж не ще ни избяга, освободен е от качествата, които на него самият най-много му пречат – от разсеяност, непостоянство и неспособност да се съсредоточи. Сега няма мърдане от къщи. Този не трябва да го гоним по кръчмите. (Премества го с крак.) На този дори няма да му дойде наум да се обръща след някаква пола, освен нашата. Обратно, той не копнее за нищо друго, освен постоянно да лежи в краката ни. Всяка вещ се използва от обществото в оптимално състояние. Водата е най-полезна течна, металът – як, бирата – студена, мъжът – в твърдо състояние.
 
Какво да си приказваме – това е мечтата на хиляди съпруги – да имат вкъщи добре застрелян съпруг.

...
 
Той: ...И така, мъжката сила и мъдрост е повече в смелостта да признаеш женското превъзходство и да се откажеш, преди да се е стигнало до борба.

Автор:
ДТ "Гео Милев" - Стара Загора
Публикация:
19.01.2010 г. 10:59
Посетено:
2492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9202-poseshtenie-na-mlada-dama-premiera-na-dt-geo-milev-stara-zagora