Сцена / екран / ефир

Иран и Северна Африка са във фокуса на кинофест

"Цветята на Корана" е от 14 януари до 18 февруари в София

Иран и Северна Африка са във фокуса на кинофест


◊ СЪБИТИЕТО

За втора поредна година сдружение „Позор” организира фестивала „Цветята на Корана” с най-добрите филми  от Близкия Изток и Северна Африка. Прожекциите ще са в „Дом на киното”, „Евро синема” и „Червената къща” от 14 януари до 18 февруари 2010. Фестивалът ще бъде открит официално на 14 януари от 19 часа в Дома на киното с филма „Плачещата върба” на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.

"Позор" организира още два фестивала - "Късо съединение" за късометражно кино и "Едно сатори в утрото на есента", показващ ленти от Далечния Изток.

Освен филмовата програма "Цветята на Корана” ще има и няколко съпътстващи събития. Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш” ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, сред които Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж. Четенето ще предшества премиерата на биографичния филм за
Мевляна Джеляледдин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното” на 28 януари в Дома на киното. По време на фестивала за първи път на голям екран в България ще бъдат показани филми от Сирия.


◊ ИРАНСКО КИНО

Програмата „На фокус: Иранско кино” включва носителя на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта” на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам. Носителят на “Златна пика” от фестивала във Валядолид „Зима” на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала. "Толкова просто” на Реза Мир-Карими печели наградата „Златен Свети Георгий” за най-добър филм от фестивала в Москва и наградата „Фаджр” за най-добър ирански филм на 2008 г. Това е лента за вътрешния мир и неизказаните чувства на една обикновена иранска жена. В програмата „На фокус: Иранско кино” ще бъде показан и най-актуалният ирански филм в момента „Кървящо сърце” на режисьора Мохаммад Реза Рахмани. Историята на младия Емад, който убива жена си, е най-гледаният филм в Иран за 2009 г.


◊ КИНОТО НА СЕВЕРНА АФРИКА

В тази програма ще бъдат прожектирани филми от Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания. Носителят на „Сребърна мечка” „Мадам Бруе” ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее, без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните. Най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата” разказва за различното лице на Казабланка през живота на четири хлапета. 4 награди „Сезар” носи филмът „Игра на любовта и случая” на тунизийският режисьор Абдел Кешиш. Младеж от африкански произход, живеещ в Париж, се влюбва в актриса от едноименната пиеса на Мариво.


◊ ДРУГИ АКЦЕНТИ

Турски филми, ирански чай и дебати за исляма

Турското кино ще бъде представено с четири заглавия. Фестивалният фаворит „Сестра  ми и ружите” ще закрие събитието на 18 февруари в Дома на киното. Преди това зрителите ще могат да видят новия филм на Юмит Юнал „Пропастта между нас”. В програмата е включен и един от най-награждаваните турски филми за последните години „Моят Марлон и Брандо”. Историята на турската актриса Айча, която се влюбва в кюрдския актьор Хама Али, спечели награди на фестивалите в Сараево, Истанбул, Токио, Ереван и София. Един от най-уважаваните турски режисьори Дервиш Заим ще бъде представен с филма „Слоновете и тревата”, носител на 4 награди от фестивала „Златен портокал” в Анталия.

Преди премиерата на документалния филм „Преоткриването на Персеполис” на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

. На 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода”, организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”. Веднага след дебата ще има прожекция на френския филм „Създай ми страна”, представящ ежедневието на децата на имигрантите в Париж.

. На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Арабският свят на фокус”, предоставена от Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш”. 
Автор: Момчил Цонев
13.01.2010 г. 11:11
Посетено: 1047
Етикети: Африка
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9166-iran-i-severna-afrika-sa-vav-fokusa-na-kinofest