Сцена / екран / ефир

90 години театър в Стара Загора

Юбилеен месец в Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора

90 години театър в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

90 години театър в Стара Загора

Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора посвещава всички представления през декември на своята 90-годишнина. Да отпразнуваме празника заедно!

Заповядайте на 18 декември 2009, от 18.30 часа.

Фоайето ще Ви посрещне с фотографска ретроспекция из живота на Театъра, специално подготвена и подарена от д-р Нино Луканов.

Ние ще представим пред Вас премиерата на „Свекърва”, а Вие надяваме се ще споделите удоволствието да сме заедно.

Oчакваме ви!


◊ НАКРАТКО

Как се появи театърът в Стара Загора...

С помощта на даскал Петър Иванов и оркестъра на Кольо Ганчев през 1870 година се поставят първите представления на “Многострадална Геновева” с участието на Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братанов, но самото рождение на театъра е на 18 април 1870 година с пиесата “Малакова” на
Петко Славейков.

На 25 декември 1883 година се играе пиесата “
Иванко” от любителска трупа. Представлението продължава 4 часа. На следващия ден се играе отново и на него присъства Иван Вазов, който дава ласкави отзиви за постановката и за играта на актьорите. До края на учебната година са поставени още три пиеси - “Светослав и Невенка”, “Скъперникът” и “Сганарел”.

През 1900 година в Стара Загора е основано културно-просветното дружество “Театър” като продължение на Ученолюбивото дружество от 1883 година. Председател е Петко Икономов. През 1904 година се създава работническа театрална трупа, която по-късно прераства в работнически театър “Борба”.

Идеята за построяването на театрален салон възниква още през 1897 година. За представленията на местни и чужди театрални трупи, концертите на музикалното дружество и училищните утра се ползва салонът на мъжката гимназия “Иван Вазов”. Театралната сграда е построена с дарения и заем през 1914 година и се превръща в най-голямото културно и обществено средище на Стара Загора.

Театърът е професионален от 1919 година. Той открива своя сезон с “Пленникът от Трикери”. През 1954 година Драматичният театър става държавен.


Автор:
ДТ "Гео Милев" - Стара Загора
Публикация:
17.12.2009 г. 08:51
Посетено:
3517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9096-90-godini-teatar-v-stara-zagora