Сцена / екран / ефир

Исабел Байон – огън и грация в "Tan Solo Flamenco"

"Откакто имам съзнателни спомени, танцувам фламенко..."

Исабел Байон – огън и грация в "Tan Solo Flamenco"


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz+ представя

Исабел Байон – огън и грация в “Tan Solo Flamenco”

На 10 декември 2009 в зала 1 на НДК

Пресконференцията на Исабел Байон ще бъде на 9 декември, от 19 ч. в Институт Сервантес - София.

• Спектакълът на Исабел Байон “Tan Solo Flamenco” е организиран от Джаzz+ и се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на Кралство Испания и Институт Сервантес в София. 


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Звездата на фламенко танца Исабел Байон ще представи спектакъла си “Tan Solo Flamenco”. Това е един спектакъл, който ни отвежда в старите фламенко таверни в Севиля, където единствената сценография са столовете, на които седят артистите, а на този фон изпъкват Исабел Байон и пъстроцветните й одежди, които блестят под изящната хореография на светлините.

“Този спектакъл се състои от поредица различни фламенко песни. С това аз искам да отдам почитта и страстта си към това изкуство, в което съм заобиколена от хора, които обичам и на които се възхищавам професионално”, споделя знаменитата танцьорка.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИСАБЕЛ БАЙОН

Исабел Байон започва да танцува още на 5-годишна възраст в школата на известната фламенко танцьорка Матилде Корал. “Откакто имам съзнателни спомени, танцувам фламенко”, споделя Исабел. На шестнадесет години вече е завършила Консерваториите в Кордова и Севиля, като през това време се занимава и с класически и съвременен танц, както и усвоява различни характерни традиционни техники на изпълнение.

В средата на 70-те Исабел Байон дебютира в представление, посветено на Антонио (Антонио Руис Солер), като e представена на сцената от самия танцьор. Впоследствие участва в поредица от фестивали и други танцувални форуми из цяла Испания и по света. През 1986 г. Исабел Байон бива избрана като прима танцьорка в спектакъла “A Contratiempo” на Маноло Марин. През 1992 г. е солист в спектакъла “Azabache”, представен на Световното изложение и продуциран от самата нея. През 1994 г. участва в спектаклите “De Flamenco” и “Requiem” на великия хореограф Марио Мая, впоследствие участва в танцувалната формация “Escena flamenca“, която подготвя и представя спектакъла “Picasso Flamenco”, посветен на известния художник. През 1997 г. започва сътрудничество с певеца Мигел Поведа, на следващата година участва в спектакъла “El flamenco viene del Sur“ на авангардния танцьор Исраел Галван и подновява работата си с Марио Мая в постановката, посветена на
Федерико Гарсиа Лорка, направил толкова много за популяризацията на фламенкото през 20-те години на ХХ в. - “Los gitanos cantan y bailan a Lorca”. В същата година, заедно с танцьора Хавиер Барон, прави спектакъла “Solo por Arte“, представен в програмата на Фламенко биеналето в Севиля.

В началото на милениума Исабел Байон участва като гост артист в спектаклите на Хосе Антонио Руис с “Компаниа андалуса де данса“ – “Elegía Andaluza“ и “Encuentro“, и в този на Айда Гомес и Националния балет на Испания – “Oripandó“. По това време тя вече има своя трупа и поставя с нея спектаклите “Del alma”, “El mujer y el Pelele”, “Tan solo flamenco”, “La Puerta Abierta” и “Tortola Valencia”, режисирани от Пепа Гамбоа и представени на XII, XIII, XIV и XV “Биенал де арте фламенко“ в Севиля и на съответните фламенко фестивали в Херес де ла фронтера. Исабел Байон е също и изтъкнат преподавател по фламенко танц и има собствена школа. Спектаклите й “La puerta abierta” и “Tortola Valencia” са със специалното участие на каталунския певец Мигел Поведа, участвал и в един незабравим дует с фадо изпълнителката Мариса в последния филм на Карлос Саура „Fados”. Нейните спектакли се радват на неимоверен интерес в Испания и по света, като силното й артистично присъствие, танцувални умения, страст и чар я превръщат във фламенко легенда.

Автор: Instituto Cervantes Sofia
08.12.2009 г. 13:52
Посетено: 711
Етикети: грация
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/9041-isabel-bayon-ogan-i-gratsiya-v-tan-solo-flamenco