Сцена / екран / ефир

Българска премиера на документалния филм "Десетилетие на твърдост: Историята на Фалун Гонг"

В рамките на Международния фестивал за документално кино „Един свят”

Българска премиера на документалния филм "Десетилетие на твърдост: Историята на Фалун Гонг"


◊ СЪБИТИЕТО

Център за култура и дебат "Червената къща", Международният фестивал за документално кино "Един свят" и Българска Фалун Дафа асоциация
Ви канят на българската премиера на документалния филм „Десетилетие на твърдост: Историята на Фалун Гонг”, (New Tang Dynasty Television, 2009 г.),

На 25 ноември 2009 (сряда) от 18 часа в „Червената зала” на Център за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов” (София, ул. „Любен Каравелов” 15).

Събитието се случва в рамките на Международния фестивал за документално кино „Един свят”, чиeто тазгодишно издание се фокусира върху духовния свят на човека и търсене на решения на важни социални проблеми.


◊ ОЩЕ

• Между прожекциите на двете части на филма ще се проведе дебат, посветен на духовната практика Фалун Гонг, преследването на последователите й в Китай и престъпленията срещу човечеството, извършени от Китайската комунистическа партия.

. Модератор на дебата: Ирина Недева.
. Участници: Иван Иванов (ДСБ), Едвин Сугарев, Емил Коен (БХК), Петьо Ангелов (преводач), представител на Българска Фалун Дафа асоциация и др.

Зрителите ще могат да видят демонстрация на петте медитативни упражнения на Фалун Гонг, изпълнени от български практикуващи, както и видео и снимков материал от протести пред посолството на Китайската народна република в София, парад и митинг за човешки права.

Най-голямото и влиятелно китайско духовно движение преживя десетилетие на репресии. Милиони последователи остават отдадени на основополагащите идеи на движението за „Истинност, Доброта, Търпеливост” след десетилетие на клевети в ръководените от държавата медии, злоупотреби в затвори и психиатрични заведения и несигурност. Учението на Фалун Гонг започва да се разпространява устно и само след няколко години вече се практикува от 100 милиона последователи в цял Китай. Животът на тези хора се променя, а заедно с него и китайското общество тръгва по пътя на промяната. Но изведнъж идва забраната, бруталната репресия. А заедно с нея и десетилетие на оцеляване.
     
За повече информация:

. Един свят Асоциация: Георги Христов promo@bgoneworld.org                
. Българска Фалун Дафа асоциация: Милена Атанасова milena.atanassova@abv.bg           
           
                    
◊ ЗА ФАЛУН ДАФА

Фалун Дафа (още известна като Фалун Гонг) (http://www.falundafa.org) е китайска система за самоусъвършенстване. Практикува от над 100 милиона души по света и се радва на широка обществена, правителствена и научна подкрепа в 114 държави. Получила е над 2500 грамоти, награди и признания от правителствени служители, адвокати и организации, а авторът на философията, г-н Ли Хонгджъ, е номиниран три пъти поред за Нобелов лауреат за мир от 2000 до 2002 г.

Основни принципи на практиката са Истина, Доброта и Търпимост. Фалун Дафа е напълно безплатна, няма религиозен и политически характер, липсва организационна структура и йерархия, а всички мероприятия се финансират доброволно с лични средства на практикуващите. Последователите на Фалун Дафа водят естествен начин на живот и се опитват да бъдат добри, толерантни и ефективни в обществото. Практикуването е напълно открито, а цялата информация е публично достояние в интернет - http://www.bg.clearharmony.net. Сайтът е част от европейския сайт на Фалун Дафа в Европа, излизащ на 20 езика, включително на български.

В България практиката се разпространява от 2001 г. насам. Българска Фалун Дафа асоциация е регистрирана в Софийски градски съд през 2003 г. и активно организира обществени мероприятия като паради, мирни протести пред китайското посолство в София, изложби, информационни дни и т.н.

Въпреки благотворния ефект върху психиката и физиката на хората и повишаването на морала им, Фалун Дафа е преследвана в Китай от 1999 година от комунистическия режим. Поради бързото разпространяване на практиката – за няколко години броят на последователите в Китай надхвърля почти два пъти членовете на комунистическата партия по това време, които са около 60 милиона души - бившият комунистически лидер Цзян Цзъмин, обявява Фалун Дафа за забранена противно на законите на Китай. Така последователите стават една от многото преследвани и репресирани в Китай групи, наред с тибетските будисти, християни, демократи, синдикалисти и свободомислещи граждани.

Според официални данни досега вследствие на изтезания са убити над 3 000 практикуващи, според „Амнести Интернешънъл” последователите на Фалун Дафа са най-голямата група хора в света, подложени на системни изтезания и преследване. През 2006 г. международен доклад потвърди, че практикуващи Фалун Гонг са убивани с цел продаване на органите им на чужденци за трансплантации и че това се случва и сега в държавни армейски болници в Китай.

Редица правителства, институции и организации като ООН, Американския конгрес и Европейския парламент са приели резолюции в подкрепа на прекратяване на преследването и нарушаването на човешките права на практикуващите Фалун Гонг в Китай.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Едуард МакМилан-Скот вече три години води кампания за привличане на международното внимание към бруталното и системно преследване на Фалун Гонг в Китай.

В България в подкрепа на спиране на преследването на Фалун Гонг досега са се обявили Български хелзинкски комитет, депутатите Иван Иванов, Димитър Абаджиев, Мария Капон и Анастасия Мозер, и общественици като
Едвин Сугарев, Коцето Калки и други.
Автор:
Милена Атанасова, Българска Фалун Дафа асоциация
Публикация:
23.11.2009 г. 22:53
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8938-balgarska-premiera-na-dokumentalniya-film-desetiletie-na-tvardost-istoriyata-na-falun-gong