Сцена / екран / ефир

Повече чувства с ноемврийската програма на Future Shorts

Прожекции в София, Варна, Пловдив, Бургас

Повече чувства с ноемврийската програма на Future Shorts
"Защо ще е прекрасен този петък?", реж. Боряна Пандова


◊ СЪБИТИЕТО

Най-голямата мрежа за късометражно кино и DVD лейбъл - Future Shorts, предлага нова “Чувствителна програма” през месец ноември. Тя включва поредица от 9 филма, които удрят в сърцето. Темите са свързани с човешките чувства по отношение на: любовта, вината, грижата, секса, вярата, невниманието, желанието за приключение, самотата… показани с формите на некомерсиалното кино и анимация и с нов, оригинален поглед.

Сред историите се открояват: шеметната анимация на френския режисьор Клиши върху известната френска песен на Едит Пиаф и Тео Сарапо “За какво служи любовта”; многократно награждаваният Марсел Лозински от Полша използва пощата, за да разкаже къде отиват писмата без адресат или тези до Господ Бог например, и още; самотна ли е чистачката на вечерния офис във филма “Уроците на нощта”; егоизмът и чувството за вина, които съпътстват грижите за тежкоболен роднина във филма “Баба” на Жужана Спидлова и виталният, пълен с настроение, български документален филм на Боряна Пандова - “Защо е прекрасен този петък”, или обичат ли българите разнообразието, и още…


◊ ФИЛМИТЕ

Heartbreaker
Реж. Винтсент Хайкок / музика MSTRKRFT / САЩ / 2009 / 3’16
Магазин за картонени играчки е превзет от банда скейтъри, които предизвикват хаос, а в същото време се влюбват в момичето на касата, във видеото на  MSTRKRFT.

Опасностите на любовта
Реж. Луис Клиши / Франция / 2006 / 3’09
В тези четири минути изпълнени с анимационен екшън виждаме възходите и паденията по трънливия път на любовта. 

Poste Restante
Реж. Марцел Лозински / Полша / 2008 / 14’20
Всички тези писма, които децата пишат на Дядо Коледа, трябва да отиват някъде, и тук разбираме къде. Филмът описва кръга на живота, използвайки пощата, която не може да бъде доставена, като трогателна метафора. Режисьорът Марсел Лозински беше номиниран за различни награди през 1994 година за филма си "98 мм от Европа".

Как срещах баща ти
Реж: Алекс Монтоя / Испания / 2009 / 8’55
Ана и Микел се прибират в спалнята на Ана сред една вихрушка от целувки, но когато стигат до леглото, Микел не успява да постигне ерекция. След часове отчаяни опити, Микел избягва с няколко промърморени извинения и подвита опашка. Гледайки го как си тръгва, Ана осъзнава, че могат да й се случат много по-лоши неща от този искрен, нещастен млад мъж.

Защо ще е прекрасен този петък?
Реж. Боряна Пандова, Иван Николов / България / 2008 / Документален / 26'45
Това е България. България е държава в Европа. Разположена е в източната половина на Балканския полуостров, и заема 22% от площта му, както и 1/27 от Европейския съюз. Европейският съюз е съюз на европейски държави, за него разнообразието е важно нещо. Затова и българите много обичат разнообразието.

Баба
Реж. Жужана Спидлова / Чехия / 2008 / 20’40
Темите за егоизма и вината са изследвани в това психологическо изследване, показваща едно момиче, принудено да се грижи за умиращата си баба.

Luv Deluxe
Реж. Саман Кешаварц / музика Cinammon Chasers / САЩ / 2009 / 5’14
Как може да се промени животът ти, ако направиш нещо съвсем просто по различен начин? Разрушителните възможности са изследвани в това енергично видео - песента на Cinammon Chasers, озаглавена Luv Deluxe.

Уроците на нощта
Реж. Адриан Франсис / Австралия / 2008 / 9’00
Когато офис работниците си тръгват след техния работен ден от 9 до 5, Майа, чистачката на офиса, започва своята смяна. Тя настоява, че това не е самотна работа и е философски настроена към взаимоотношенията между нея и хората, след които тя почиства.

Поддръжка
Реж. Боркур Сигторсон / Исландия / 2008 / 1’40
Умиращ мъж се опитва да отнеме собствения си живот в спешното отделение, но на каква цена?


◊ ПРОЖЕКЦИИ

София
23 ноември - Червената къща – 20:00
30 ноември - Червената къща – 19:30

Пловдив
2 декември – Бар Сохо – 20:00 

Варна
26 ноември – Морско казино - 20:00 

Бургас
27 ноември – Бар Роял – 19:30


Future Shorts има за цел да предложи едно алтернативно филмово преживяване, което бива често съпровождано от други мултимедийни изяви. Програмата, която се обновява всеки месец, предлага селекция от алтернативни и некомерсиални филми и анимация.

Автор:
Милена Димитрова
Публикация:
23.11.2009 г. 17:38
Посетено:
980
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8936-poveche-chuvstva-s-noemvriyskata-programa-na-future-shorts