Сцена / екран / ефир

Киномания 2009: българската селекция

Иван Черкелов, Иван Станев и Любомир Младенов показват нови ленти

Киномания 2009: българската селекция
"Раци", реж. Иван Черкелов, 2009


◊ ФИЛМИТЕ

Иван Черкелов се завръща с „Раци”

Рангел Вълчанов, Валери Йорданов и Филип Аврамов са мафиоти от времето на българския преход. Две враждуващи бизнес групировки изправят един срещу друг двамата най-близки приятели Доката и Дебелия. Това е криминалната линия. Вътрешните духовни проблеми на героите очертават некриминалната линия. Преход, мафиоти и абсурд – звучи като добре познатата (за съжаление не много сполучлива) рецепта за правене на български филми от преди няколко години, но международната фестивална публика харесва „Раци”.

Дали ще ги харесаме и ние, проверете в менюто на „Киномания” – ще ги сервират на 25.11. от 19:00 в кино „Одеон”.

 
Театралите се завтекоха масово към киното – сега е ред на Иван Станев с
„Moon lake”

След Явор Гърдев и „Дзифт”, още един български театрален режисьор е решил да се опита във филмовото изкуство. Режисьорът на „Дон Жуан в Ада”, „История на окото” и „Изкопни материали” Иван Станев представя пълнометражния си игрален дебют „Moon lake”. Новаторският и нетрадиционен почерк на Станев в театъра се отразява и на филма му – той не е просто филм, а особен вид синтез между кино, философия, поезия и съвременни физични теории. „Moon lake” е името на потънал във варненския залив танкер, който Иван Станев заснема преди години. Филмът е сниман в района на Камен бряг, Тюленово и Яйлата с голям екип от художници, философи и млади актьори, избрани на специален кастинг. В основата на историята стои митът за Орфей и Евридика.

Момиче и момче, две преждевременно помъдрели, сякаш паднали от Луната, влюбени същества, поздравяват всяка сутрин изгряващото слънце от носа на потъналия танкер “Moon Lake”. Ексцентричната им любовна игра е тази на тракийския певец Орфей, извел от Царството на мъртвите любимата си Евридика. Невинната игра примамва митичната двойка, двете безмълвни сенки излизат от Лунното блато и кротко поемат по пътя, on the road again, в крак с бъдещето, по петите на древността...

Софиянци ще имат три срещи с морето, танкера и любовта на Станев: на 27.11. от 18:30 часа в кино „Люмиер”, на 29.11. от 19:00 часа в „Одеон” и на 30.11. от 21:00 часа в „Дом на киното”.

 
„Ловен парк”: пълнометражен игрален дебют на режисьора Любомир Младенов

Неда и Андрей случайно се запознават в града, прекосяват го надлъж и нашир. Отчуждението намира нежността, преоткриването на себе си е възможно единствено чрез срещата с другия. Мястото на тази среща са улиците на големия град.

Малко мъгляво, абстрактно, безслучно, но пък нали си е наше, българско, родно, мило, може да ударим едно рамо на това независимо заглавие, както го определят организаторите.

Ловуването в кинозалите е разрешено на 26.11. от 19:15 часа в Дома на киното и на 27.11. от 17:00 часа в кино „Одеон”.

Няколко биографични реда: не питай Уикипедия, статията там е за театрала Любомир Младенов. Кинаджията Л. Младенов е роден през 1972 г., завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на проф. Георги Дюлгеров. Правил е късометражни и телевизионни филми.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
21.11.2009 г. 02:52
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8919-kinomaniya-2009-balgarskata-selektsiya