Сцена / екран / ефир

Премиера на "Осем жени" в Младежкия театър

Осем жени са изолирани без изход...

Премиера на "Осем жени" в Младежкия театър


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Осем жени" от
Робер Тома

Младежки театър "Николай Бинев" - голяма зала
 
. Режисьор: Биляна Петрова
. Сценография и костюми: Кирил Наумов
. Участват: Станка Калчева, Ярослава Павлова, Яна Титова, Ангелина Славова, Мая Бабурска, Искра Донова, Силвия Лулчева, Виолета Зюмбюлева


◊ ПИЕСАТА
 
Пиесата е писана през 1961 г. Ситуацията е възродена от сценария на Франсоа Озон около 40 години по-късно.
Осем жени са изолирани без изход, без възможност да се скрият една от друга, в провинциална къща, а трупът на единствения мъж от семейството е в съседната стая.

„Практически по целия свят при конфликт между мъж и жена, обществото взема страната на жената. Мъжът винаги е виновен, защото е сглупил и е навлязъл в игра, която е фалшива по начало. В случая мъжът е вън от играта, а единствената жертва и единственият съдия е жената. Борбата на живот и смърт, в която осем жени се обръщат към най-първичното и грозното у себе си е център на историята ни.
      
Всички феминистки твърдят, че съществува необикновено женско начало, благороден произход, особена тайнственост на удивителните и трансцендентални свойства, присъщи само на женската душа. Смятат, че същностния принцип на женската душа принадлежи само на жената, и нито един мъж никога няма да може да забележи, нито да разбере, нито да се докосне до него.
     
Движението на феминизма не води до повишаване на женското благоденствие, а само влошава нещата. Агресивното поведение силно вреди на жената, като в крайна сметка я води до още по-голямо разочарование, потиснатост и отчуждение.”

Автор:
Кремена Димитрова
Публикация:
28.10.2009 г. 21:46
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8752-premiera-na-osem-zheni-v-mladezhkiya-teatar