Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма за Силви Вартан "Отражения" във Френски институт

Първа предпремиерна прожекция и среща с екипа на документалния филм

◊ СЪБИТИЕТО

Френският културен институт
представя
            
за първи път филма за Силви Вартан „Отражения”

Първата предпремиерна прожекция и среща с екипа на документалния филм за Силви Вартан „Отражения” ще бъде за журналисти на 21 октомври 2009 (сряда) от 11 часа във Френския културен институт, ул. "Дякон Игнатий" № 2

. Премиерата на филма е на 21 октомври (сряда) от 19 часа в Дома на киното
. бТВ ще излъчи „Отражения” на 25 октомври (неделя) от 12 часа



• Филмът е реализиран с помощта на Френския културен институт, Societe Generale Експресбанк и Данон.

• В пресконференцията ще участват директорът на Френския културен институт Бенедикт Контамен, представител на Societe Generale Експресбанк, авторът Георги Тошев, продуцентът Румяна Цанчева, операторът Румен Василев и режисьорът Емма Константинова.


◊ ЗА ФИЛМА

Във филма „Отражения” Силви Вартан говори за своя личен и професионален живот, за щастието да си на сцената, но и за болката да си предаден от любим човек. „Отражения” е първият оригинален български документален филм, посветен на легендарната певица.

Жената, изпяла „Марица” и разплакала българската публика с „Облаче ле, бяло” през 1990 година, говори откровено за България след 9-ти септември, за раните, с които я бележи емиграцията, за успешната кариера, но и за личните кризи.

Какво е да напуснеш родината си, без да вярваш, че един ден ще се върнеш отново в нея? Как 16-годишна се превръщаш в звезда за една нощ, какво е да делиш една сцена с Бийтълс и да се превърнеш в идол на няколко поколения меломани? Възможно ли е да споделиш част от живота си с друга звезда и каква е цената на успеха?

Отговорите на тези въпроси се съдържат във филма „Отражения” на журналиста Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора Емма Константинова, които снимат звездата през септември в Париж.

Силви Вартан допуска екипа на „непознатите” на последните репетиции преди премиерата на новото й шоу в легендарната зала „Олимпия”. Освен Вартан, Георги Тошев разпитва съпруга й Тони Скоти, главния секретар на благотворителната фондация „Силви Вартан” Жан-Марк Сань, приятелката й от детството Фани Теохарова.

„Преди 5 години мечтаех да направя концерт и филм за Силви Вартан, защото ако има човек, който олицетворява любовта към родината от разстояние, това безспорно е Силви. Тя никога не е пропуснала да каже, през всичките тези години, че е българка! Трябвало е да изчакам, защото сега филмът ще подгрее концерта, така както се прави в целия свят, когато става въпрос за големи звезди. Щастлив съм, че Вартан ни допусна достатъчно близо до личните си емоции и зрителите наистина ще видят една разтърсваща история, в която зад успешната фасада има много тъга, но и много любов. Като гледам вече готовия филм, все повече си мисля, че животът на Силви Вартан прилича на страстен танц на болката с любовта. Тя е жена, която не се предава лесно. Впечатляваща е тази жажда за любов, която съпътства живота й”.

Журналистът Георги Тошев и режисьорът Емма Константинова преглеждат над 60 часа архивен материал с кадри от професионалния и личен живот на Вартан. Във филма зрителите ще видят уникални кадри на Силви с Джони Холидей, с Бийтълс, с Карла Бруни и други знаменитости.

Повече от три месеца екипът преглежда архива на певицата, за да покаже уникални кадри от нейната сватба, катастрофа, триумфи по различни сцени на света и тв програми, в дома й с децата и внуците.

Във филма Силви Вартан говори за тъжните периоди в живота си, за щастието да си майка и баба, за българската си дъщеря Дарина, за България…

Продуцент на „Отражения” е Румяна Цанчева.

Автор:
Мария Конакчиева, Френски инситут
Публикация:
19.10.2009 г. 22:31
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8672-prozhektsiya-na-filma-za-silvi-vartan-otrazheniya-vav-frenski-institut