Сцена / екран / ефир

Ученици и студенти - безплатно на кино!

"София Филм Фест за учащи" тече в Дома на киното

Ученици и студенти - безплатно на кино!



◊ СЪБИТИЕТО

На 12 октомври 2009 г. с прожекция на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” започна специалната програма на София Филм Фест и Дома на киното, която трябва да продължи и през цялата 2010 г. Ученици и студенти ще могат да гледат филмите от програмата безплатно ежеседмично в Дома на киното и ежедневно в рамките на 14-ия София Филм Фест през 2010 г. Останалите зрители ще могат да си закупуват билети за филмите от „София Филм Фест за учащи” на цена от 2 лева. Партньори на проекта са Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас. Повечето прожекции ще бъдат придружени с представяне от авторите на филма (в случаите на български продукции) или публична личност.

 

◊ СКОРО И НА МОРСКИЯ БРЯГ

Подготвя се и специална програма, предвидена за Фестивалния и конгресен център в морската ни столица – „София Филм Фест за учащи във Варна”.

В есенното  издание на “СФФ за учащи” предстоят още 11 филма – “Дзифт” на Явор Гърдев, “Шивачки” на Людмил Тодоров и “Георги и пеперудите” на Андрей Паунов, а сред европейските заглавия са “Завръщане” на Педро Алмодовар, “Били Елиът” на Стивън Долдри, “Срещу стената” на Фатих Акин, “Снимки в Палермо” на Вим Вендерс, “Невероятната съдба на Амели Пулен” на Жан-Жак Жьоне и други.

Образователната програма на София Филм Фест ще включва европейски филми, участвали в изданията на международния кинофестивал, най-важните български игрални филми, както и филми, осигурени със съдействието на чуждестранните културни институти в България - Британски съвет, Гьоте институт, Италиански културен институт, Френски културен институт, Институт „Сервантес”, културните институти, центрове и посолства на Чехия, Унгария, Полша, Швеция и други.

 

◊ НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ ЗА КИНО

„СФФ за учащи” е част от новия проект „София Филм Фест - национален проект за кино”, който екипът на Арт Фест разработва и ще реализира през следващите 2 години. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които ще се реализират през 2010 като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
15.10.2009 г. 11:00
Етикети:
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8632-uchenitsi-i-studenti-bezplatno-na-kino