Сцена / екран / ефир

"На кино във вторник" - Ален Рене

Инициатива на Френски културен институт

◊ СЪБИТИЕТО

Ален Рене се завръща в рубриката “На кино във вторник”... Време беше да я посветим на творчеството на френския режисьор, който получи извънредната “Награда на фестивала в Кан 2009” по повод излизането на екран на най-новия му филм “Плевели”.

“На кино във вторник” показва създаденото от прочутия режисьор, сценарист, продуцент, монтажист... Всеки вторник през октомври софийската публика ще може да (пре)открие специална подборка от един късометражен и един пълнометражен филм на Ален Рене.


◊ ПРОГРАМАТА ЗА ОКТОМВРИ

6 октомври
. Герника (1950, 13 мин.)
Ален Рене цитира поемата на Пол Елюар (
Paul Eluard), създадена в памет на града-мъченик и показва картините, които Пабло Пикасо рисува между 1902 и 1949 г.

. Хирошима, моя любов (1959, 90 мин.)
Хирошима, 1958 г. Френска актриса се снима във филм, чиято тема е мирът. Преди да отпътува за Франция, тя се влюбва в японски архитект. Въпреки малкото време, с което разполагат, двамата взаимно се откриват и споделят помежду си тайните на тежкото историческо минало.

13 октомври
. Статуите също умират (1953, 30 мин.)
Ален Рене и Крис Маркър възхваляват красотата и загадъчността на африканските предмети, като застъпват тезата за тясната връзка между африканската и европейската цивилизация.

. Миналата година в Мариенбад (1961, 99 мин.)
Един мъж е определил година по-рано среща на една жена в бароков, фееричен палат. Жената е там, но не помни нищо. Мъжът се опитва да я спечели отново в лабиринта от мрамор и позлата, където времето сякаш е спряло.

20 октомври
. Нощ и мъгла (1955, 99 мин.)
1933: задвижва се хитлеристката машина, създават се първите концентрационни лагери. 1943: описва се унищожението, крематориумите, управлението на лагерите на смъртта.

. Чичо ми от Америка (1980, 125 мин.)
Пред научния поглед на професор Анри Лаборит се пресичат три съдби: на журналиста, завеждащ информационния отдел на радиопрограма, на сина на земеделец, преквалифицирал се в текстилната индустрия, на дъщеря на работник, увлечена от театъра и модата...

27 октомври
. Цялата памет на света (1956, 21 мин.)
Посещение с екскурзовод във Френската национална библиотека от тавана до подземията, от залата с каталозите до читалните. Всичко, което се случва зад кулисите в храма на познанието.

. Сърца (2006, 121 мин.)
В Париж, в покрития със сняг квартал на Много голямата библиотека, шест действащи лица се опитват да запълнят емоционалната празнина, настанила се в душата им. Двама агенти на недвижими имоти, бивш военен и съпругата му, барман, млада жена и сакат старец искат да се изплъзнат от дебнещата ги депресия.

Автор:
Мария Конакчиева, Френски институт
Публикация:
05.10.2009 г. 14:30
Етикети:
Посетено:
1729
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8553-na-kino-vav-vtornik-alen-rene