Сцена / екран / ефир

НДТ "Сълза и смях" открива сезона с премиера на "Любов номер 2"

Една вълнуваща пиеса за втория шанс в любовта

НДТ "Сълза и смях" открива сезона с премиера на "Любов номер 2"


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 и 24 октомври 2009 от 19.00 часа
в НДТ "Сълза и смях"
 
"Любов номер 2"


Екипът на спектакълa е:
Ивайло Христов - режисьор,
Александър Смолянов - сценограф,
Кирил Наумов - автор на костюмите.

В ролите - Бойка Велкова, Кристина Янева, Стефан Спасов, Пламен Сираков.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИЕСАТА

„Любов № 2” е адаптация на автобиографичната по характер пиеса на Нийл Саймън „Глава втора”. Свързана е с опита на Саймън от втория му брак, настъпил след смъртта на първата му съпруга, болна от рак.

Спектакълът е дело на Ивайло Христов, който е поставял и други пиеси на Нийл Саймън. В "Сълза и смях" успешно се играе неговата постановка по "Боси в парка" на Саймън.

Една от най-честите теми в творчеството на Саймън е устойчивостта на брака. Защо двойките изпадат в кризи и възможно ли е да бъде избегната изневярата. В настоящата пиеса се проследяват две сюжетни линии, които по различен начин задават въпроса можем ли да обичаме само един партньор? Естествено ли е това? Оправдана ли е физическата моногамия, когато липсва любов? Има ли втори шанс за самотниците?
 

◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

”Никога не бях се замислял какво точно се крие зад израза "Този човек живее втори живот". Един ден съдбата ме срещна с такъв човек и той, ей така, като на шега, ми разказа своята история. Не вярвах на ушите си, имах чувството, че разговарям с герой на
Дюма или още по-точно с Волтеровият Кандид, животът и смъртта се преплитаха в неговата история като конец на мартеница! Дълго време не можех да се освободя от тази история. Питах се защо животът е толкова несправедлив към този човек, какво е направил, че съдбата му поставя такива капани, какво иска Господ от него?... Постепенно разумът надделя над емоцията ми и започнах да си задавам по-разумни въпроси и може би да намирам по-разумни отговори. Стигнах до извода, че това е една вълнуваща история, в която отделните случки са само перли в огърлицата на живота, чиято нишка е Пътят, извървян от този човек. Тайничко му завидях! Е, мисля, че същото е и в Любовта!”
Ивайло Христов


Автор:
Кремена Димитрова
Публикация:
02.10.2009 г. 12:04
Етикети:
Посетено:
1303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8536-ndt-salza-i-smyah-otkriva-sezona-s-premiera-na-lyubov-nomer-2