Сцена / екран / ефир

Предварителни прожекции от фестивала "Един свят"

Потопете се в тайнствата на Ганг! Запознайте се със свещения празник Кумб Мела!

Предварителни прожекции от фестивала "Един свят"


◊ СЪБИТИЕТО

"Един свят" и Позор филмс представят филма

"Кумб Мела: Песента на реката / Kumbh Mela: Songs of the River"

Индия – САЩ, 2004, 60 мин.
Режисьор: Надим Удин

29.09.2009 (вторник) - Дом на киното, от 21 часа
30.09.2009 (сряда) - Евро синема, от 18.45 часа

Потопете се в тайнствата на Ганг! Елате на едно приказно пътешествие из хиндуистката митология! Запознайте се със свещения празник Кумб Мела!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА


Заедно с партньорите ни от Позор филмс ви каним на пътешествие до Индия в една предварителна прожекция от Втория международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права, "Един свят". Заповядайте да видите вдъхновяващия филм "Кумб Мела: Песента на реката /Kumbh Mela: Songs of the River"

Според хиндуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места – град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които се равняват на 12 човешки години. Затова в наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник Маха Кумб или Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Eдна от големите атракции на празника са отшелниците садху - индуистки мистици и аскети, практикуващи йога, които са изцяло отдадени на медитация и съзерцаване на Брахман, за да постигнат мокша - четвъртата и последна най-висша цел на живота за индуистите, при която те преминават отвъд земното съществуване. Сред тях с най-голям авторитет са членовете на сектата Нага. Нага нямат право да се задържат на едно място повече от три дни, нито да спят под покрив. Те ходят напълно голи, намазани с пепелта на ритуалния огън, в който са изгорили земните си желания.


√ Очаквайте „Един свят” - Международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права - от
23.11.2009 г. до 01.12.2009 г.



Автор:
Георги Христов
Публикация:
27.09.2009 г. 17:12
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8498-predvaritelni-prozhektsii-ot-festivala-edin-svyat