Сцена / екран / ефир

Документална поредица "Пътят на човешката цивилизация" по tvart

Истинският език, на който е говорил Христос ще чуем тази есен

Документална поредица "Пътят на човешката цивилизация" по tvart
Християнски манастир в град Мардин - Турция. Тук всеки ден литургиите се четат на aрамейски.


◊ СЪБИТИЕТО

Снимките за документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“ продължават този път по покана на Турското министерство на културата и туризма. След Месопотамия, екипът на dodofilm се отправи на 2400 км на изток, за да изследва и представи пред аудиторията на България и света малко познатото царство на Урарту, процъфтявало през първото хилядолетие преди Христа край водите на езерото Ван, разположено на височина над 2000 м сред скалистите планини на Източна Турция. Малко са артефактите, останали от него – два се съхраняват в Бритиш музеум, а още няколко в музеите на Анкара и Истанбул, но кадрите на нашия екип ще пресъздадат в детайли любопитната история на древното царство.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

В документалната си поредица режисьорът Стилиян Иванов ще ни покаже и пещерни рисунки от девето хилядолетие преди Христа, идоли и дори играчки от този период, като може би най-впечатляващият експонат е скулптура на раждащата богинята майка, заобиколена от лъвове!
   
В Централна Анатолия, пътят на tvart минава през царството на хетите. Достигнало разцвета си през второто хилядолетие преди Христа, то се противопоставя на силната армия на древен Египет, води битки с Асирия и Вавилон и ни е оставило в наследство изумително красива порта със сфинксове и лъвове, както и каменни релефи, разположени под открито небе, изобразяващи анатолийски богове и герои.
   
И три сензации!
   
Турското министерство на културата и туризма разреши на режисьора Стилиян Иванов да отвори и заснеме гробната камера на небезизвестния цар Мидас и зрителите на tvart ще могат да видят тайните й още тази есен.
   
За Фригия от първото хилядолетие преди Христа говорят кадрите на оператора Мирослав Евдосиев и от едно друго световноизвестно място – Гордион, столицата на фригите и мястото, където Александър Македонски разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел.
   
Третата сензация, на която се натъкна екипът на tvart в земите на днешна Турция, касае най-известния човек и бог от древността до наши дни – Христос. Може би всички са чували за къщата на Дева Мария, за рожденото място на св. Николай и ап. Павел, но едва ли някой знае, че езикът на който е проповядвал Христос, може да бъде чут и в наши дни. Да! Уж мъртвият език на божия син ще прозвучи по tvart след броени седмици. Защото на повече от 2000 км от България, близо до град Мардин, се намира манастир, в който литургиите се водят на... арамейски.
   
Тези и още много други неща снима в момента dodofilm в земите на Анатолия, които повече от всички други крият големите тайни на човешкия път от деветото хилядолетие преди Христа до наши дни. Тайни, които tvart, по покана на Турското министерство на културата и туризма, ще разкаже на България и света в последните дни на отиващата си година.

Автор: tvart
20.09.2009 г. 16:50
Посетено: 1488
Етикети: поредица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8466-dokumentalna-poreditsa-patyat-na-choveshkata-tsivilizatsiya-po-tvart