Сцена / екран / ефир

Първата есенна прожекция от фестивала "Един свят"

21 септември 2009 година - мир по света поне за един ден

Първата есенна прожекция от фестивала "Един свят"


◊ СЪБИТИЕТО

Усилията на целия свят да подобрим живота си и да се погрижим за мира на планетата ще се съсредоточат около 21 септември 2009 година – Денят на мира.

В България Международният фестивал за документални филми, посветени на човешките права, „Един Свят” представя филма “Денят след мира” / ”The Day After Peace” от Великобритания, 2008, 80 мин.

На 21 септември 2009 г., понеделник, от 19 ч.,
в Чешки център в София, ул. "Раковски" 100,
до Театър на армията.

С първата си есенна прожекция фестивал „Един свят” включва България в списъка от 150 страни, в които едновременно ще бъде показан филмът в Деня на мира – 21 септември.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

На
21 септември 2009 година – Денят на мира, сто минути ще медитират йоги по света за мир. Global mala е събитие, обединяващо йога общности от всички континенти, за да докаже силата на медитацията чрез един световен експеримент. На същия 21 септември йогите ще се съберат на гръцкия остров Амолиани в подножието на планината Атон, за да изпълнят заедно 109 слънчеви поздрава, 108 пъти повторение на мантри, 108 изпълнения на крия, 108 минути медитация и 108 минути йога транс денс.

Документалният филм, проследява невероятното околосветско пътешествие, направено от режисьора Джеръми Гили с цел да превърне 21 септември в Световен ден на мира. Той убеждава различните държави да признаят тази дата като официален ден за прекратяване на огъня и насилието.

Истинската мисия ня Джеръми обаче е да използва деня, за да спаси човешки животи. Упорството му е възнаградено, когато УНИЦЕФ, Световната здравна организация и местни ангажирани общности решават да опитат да използват този ден за осъществяването на масова ваксинация срещу полиомиелит в един от най-трудните конфликтни райони на света – Афганистан. Гили кани Джуд Лоу да го придружи в Афганистан, за да му помогне в убеждаването на правителството и бунтовниците да ратифицират Деня на мира. Задачата изглежда невъзможна...

Филмът ще се излъчи на английски език (с руски субтитри). Очаквайте филма с български субтитри през ноември по време на Втория международен фестивал „Един свят” - 23-29 ноември 2009.


Повече за фестивал "Един свят" http://www.bgoneworld.org

• Прожекциите се случват благодарение на Арт център Гаммалерия и създателите на фестивала "Един свят" от Прага, Чехия – фондацията „Хора в нужда”.


Заповядайте на
"Един свят", бъдете различни с филмите с характер.
Автор:
Георги Христов
Публикация:
17.09.2009 г. 22:34
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8452-parvata-esenna-prozhektsiya-ot-festivala-edin-svyat