Сцена / екран / ефир

Прожекция на документалния филм "Приключено по давност"

Кой запали Партийния дом - отговорът на Малина Петрова

◊ СЪБИТИЕТО

Прожекция на документалния филм "Приключено по давност"

Режисьор Малина Петрова

На 26 август 2009, от 17.30 ч.
в Дома на киното на ул. "Екзарх Йосиф" в София


◊ ЗА ФИЛМА

Документалният филм "Приключено по давност" показва как е зачената българската мафия.

"Оттук трябва да започнем да разплитаме чорапа. 20 години се чудим защо ни управляват бандити. Ами защото са в комбина с бандитите! Вижда се във филма", заявява режисьорката Малина Петрова.

167-минутният филм, който вече пети месец продължава да не е желан в ефира на нито една българска телевизия (за първи път е показан в Дома на киното през април т.г.), доказва участието в палежа на някогашния Партиен дом на дебеловратите момчета с бухалките - палеж, изпипан и манипулиран...

Малина Петрова обяснява: "По време на разследванията и снимките имах нееднократни свидетелства, че някои от участниците веднага след това се оказват със скъпи магазини и имоти в центъра на София. Карат скъпи коли. Как става това?! Готова съм да дам материалите на всеки, който има интерес към темата. Нека направи свое разследване..."

Кой подпали Партийния дом на 26 август 1990 г.?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

Малина Петрова е първият лауреат на учредената през 2006 г. Награда за гражданска доблест "Паница".

Автор е на 11 документални и два игрални филма. Някои са награждавани, други не са били допускани до публични прожекции през 80-те години.

Игралните са "Пътешествието" (с Искра Йосифова, 1980) и "Синът на Мария" (1983), а сред документалните са "Тетевенска 24", "Фермата", "Пантеонът", "Виновни няма", "Сърцето умира последно", "Балкански уроци по история" и др.

През март 1988 г. тя е сред учредителите на Общонародния комитет за защита на Русе и при последвалите мерки на властта е свалена от поста председател на Кабинета на младите кинематографисти, тъй като не е била член на БКП и не е можело да й бъде наложено партийно наказание, както на други в комитета.

Работила е за Клуба за гласност и преустройство, била е режисьор на предизборното тв студио на СДС през 1990 г., когато участва във вземането на решението да бъде показан записът на оператора Евгений Михайлов с фаталната реплика на държавния глава Петър Младенов: "Най-добре е танковете да дойдат".

През последните години скромно се занимава с благотворителна дейност и успя да завърши отдавнашния си проект - филма "Приключено по давност".


Автор:
Публикация:
25.08.2009 г. 22:38
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8357-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-priklyucheno-po-davnost