Сцена / екран / ефир

Премиера в Куклен театър - Стара Загора

Спектакъл за възрастни

Премиера в Куклен театър - Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на пиесата „Едип. Празникът на ослепяването” - съвместна продукция на Куклените театри в Стара Загора, Пловдив и Бургас

На 17 август 2009, понеделник, от 19,00 ч. на сцената на Куклен театър – Стара Загора.

Пресконференция на постановъчния екип на пиесата ще се проведе същия ден, 17 август (понеделник) в Зала „Фоайе”, Община Стара Загора

На пресконференцията ще бъде дадена подробна информация за Шестото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” от 24 до 29 септември тази година, чийто основни организатори са Община Стара Загора, Куклен театър - Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Национален център за театър, Министерство на културата, Българският център на UNIMA.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Едип. Празникът на ослепяването” е семеен трагифарс по митовете за Eдип и трагедията на Софокъл „Едип цар”. Това е спектакъл за възрастни. В анотацията на постановката са използвани думи на Андре Бонар „... Софокъл превърна слепотата на Едип във великолепен символ, пълен с много сложни насоки. Ослепявайки себе си, Едип прави невежеството на човека очевидно. Нещо повече, той не само показва, че човешките знания са нищожни, но в своя мрак той постига друга светлина, приобщава се към други знания – знания за това, че край нас съществува друг, неразгадан от нас свят. Тези знания за неразгаданото, неизвестното вече не е слепота, това е прозрение...”.

. Сценичен вариант: Руслан Кудашов – гост
. Постановка и режисура: Руслан Кудашов – гост
. Сценография и кукли: Андрей Запорожски – гост
. Музикална среда: Владимир Бичковски – гост

. Участват: Румен Караманов, Соня Ботева, Стоян Ангелов, Неделина Роселинова, Таня Етимова, Ана Дюлгерова, Татяна Андреева, Росен Русев, Живко Джуранов, Ивайло Енев, Елица Стоянова, Делян Кьосев,  Димитър Николов, Мария Атанасова, Александра Илиева, Станислав Матев, Наталия Василева.

Автор:
Куклен театър - Стара Загора
Публикация:
12.08.2009 г. 17:07
Посетено:
1334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8324-premiera-v-kuklen-teatar-stara-zagora