Сцена / екран / ефир

Иво Димчев със световна премиера във Варна

Жителите и гостите на морската столица ще видят спектакъла „Som Favs” преди официалната премиера в Берлин

Иво Димчев със световна премиера във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Българският театрал Иво Димчев ще представи за първи път пред българска публика своя пърформанс „Som Favs” на 8 август 2009 от 19 часа в Склад № 7 на Пристанище Варна Изток.

Пърформансът е част от съпътстващата програма на изложбата-конкурс "Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел" 2008. Официалната премиера на пърформанса ще се състои на 26 август в Берлин. За разлика от Берлин, където билетите за представлението струват 20 евро, във Варна публиката ще има възможност да присъства безплатно на уникалния спектакъл.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Som Favs” е съкращение на Some Favourites (Някои предпочитания). „Пърформансът представлява компилация от сцени, базирани на малка част от многобройна листа от теми (идеи, хора или предмети), с които се чувствам свързан по един или друг начин”, сподели Иво Димчев. В пърформанса авторът ще работи всеки път върху различна комбинация от теми, което е и част от артистичното предизвикателство. Материалите, които ще използва в Склад № 7 във Варна, са 36 кв.м бял балатум, бяла стена с окачена на нея картина.

Иво Димчев е пърформър и хореограф на свободна практика. Той е автор на повече от 30 спектакъла, които е представял в САЩ, Швеция, Чехия, Италия, Германия, Турция, Сърбия, Канада, Ирландия, Холандия, Белгия и Египет. Носител е на няколко международни награди за хореография и театър. Повечето от произведенията му премахват границите между изкуствата. Само на 32 години, той е хоноруван преподавател в Националната театрална академия в Будапеща и в Кралската танцувална консерватория на Белгия в Антверпен.  

Изложбата-конкурс "Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел" 2008 беше открита официално на 10 юли в Склад № 7 на Пристанище Варна. Още с откриването тя беше определена като най-мащабната визуална акция за 2009 година. За по-малко от два месеца 50-годишният склад за зърно на Пристанище Варна Изток беше превърнат от артисти и пристанищни работници в галерия за съвременно изкуство. Въпреки предизвикателните произведения на изкуството, които участват тази година, организаторите не спират да провокират възприятията на публиката, като организират допълнителни събития в пристанището. След концерта на Лот Лориен, сега е ред на Иво Димчев да предизвика възможностите на пространството.

Официалното закриване на изложбата ще бъде на 17 август, тогава ще бъдат обявени наградените автори и произведенията, които ще влязат в колекцията на М-Тел.


Автор:
Добромир Тошев
Публикация:
05.08.2009 г. 16:12
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8308-ivo-dimchev-sas-svetovna-premiera-vav-varna