Сцена / екран / ефир

"Облогът на Паскал" в Театър 199

Дилеми, в които всеки може да се припознае

"Облогът на Паскал" в Театър 199


◊ СЪБИТИЕТО

22 юли 2009 (сряда), 20:00 ч.
Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Облогът на Паскал"
Tеатрална постановка от Хуан Майорга

. Режисьор: Атанас Атанасов
. Превод: Нева Мичева
. Сценография: Петя Стойкова
. Музика: Петър Радевски
. С участието на: Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Свежен Младенов, Йордан Биков, Константин Икономов
. Снимки: Иво Хаджимишев


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Абсурдната и пределно ексцентрична на пръв поглед пиеса "Облогът на Паскал" е забавен и остроумен текст на испанския философ, есеист, публицист и автор на над 40 театрални текста Хуан Майорга.

В нея персонажите обсъждат философски категории, демонстрират поведение, достойно за учебник по социология, и ни вълнуват с дилеми, в които всеки от нас може да се припознае. А най-забавното е, че героите са... три кучета, поставени в ситуация на жестоко психологическо и физическо изпитание. Залогът е висок – на пръв поглед борбата на живот и смърт за това, кой ще наследи нашийника на топ кучето на тайните служби, е абсурдна и комична. Надпреварата обаче се оказва далеч по-сложна и изненадваща.

Страхливият отличник, чистокръвният интригант и тайнственият интелектуалец се впускат в състезанието, като ситуациите между тях с нищо не се различават от тези в човешкия свят. Метаморфозата в поведението и присъствието на всички участващи в тази алегория се оказват по-смайващи и неочаквани, отколкото можем да си представим. И както в началото физическото присъствие и пластичното поведение на героите е максимално близо до животинските им прототипи, с течение на времето виждаме как то става все по-човешко. Разгръща се задочен диалог между животно и човек – вълнуващ, искрен и проникновен. Допълнен с наистина великолепната актьорска игра и вълнуващи режисьорски решения, той ни кара да си повтаряме като лятна мантра финалните думи: “Боже, дай някой ден любов да надделее…”
Автор:
Публикация:
19.07.2009 г. 19:24
Етикети:
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8263-oblogat-na-paskal-v-teatar-199