Сцена / екран / ефир

Награди от 7-мия международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” в Балчик

47 късометражни филма си тръгнаха с награди и поощрения от феста

Награди от 7-мия международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” в Балчик



◊ НАГРАДИТЕ

• Наградата за най-добър игрален късометражен филм взе Сам Донован от Великобритания за „Риба-чук”. Във филма се разказва за Борис, който прави опит отново да събере родителите си като ги кани да наблюдават акули по крайбрежието на северен Йоркшир. Но на пътешествието присъства и неговият най-голям враг - приятелката на майка му, Лайла. Трябва ли Борис да се примири с Лайла, за да сдобри семейството си?

Special Mention журите присъди на още 12 игрални филма: Даниел Виртберг и „Дете на любовта”,  Константин Попеску и „Жълтото усмихнато личице”, Лоран Дени и „Пръстите на краката”, Питър Бесон и „Истинска красота тази нощ”, Пол Робинсън и „Фанатик”, Так Куроха и „Клаксон”, Андреас Таблин и „Полезни съвети”, Джейсън Гуд и „Татко”, Александра Уросевич и „Дария”, Серхио Барехон и „Отговорникът”, Микеле Алаике и „Състезанието”, Даниел Елиът и „Джейд”.

• Два филма бяха обявени за победители в документалния жанр – „Ние, тримата” на Умеш Винаяк Калкарни от Индия и „Груб разрез” на Фарузе Косровани от Иран. Както споделя Калкарни, неговият филм е наблюдение на обикновения живот на едно необикновено семейство. „Груб разрез” е филм за противоречивото отношение към женските манекени по витрините на магазините за дрехи в Иран. Системата „обезобразява” женските тела като отрязва ръцете и гърдите им или деформира лицата...

6 документални филма получиха Special Mention от журито: Мартен Перзил и „Дървеният Чарли”, Едгар Бартенев и „Нярма”, Роберто Лосано и „Посланик от юга”, Илка Раутио и „Ода за водата”, Маркос Неграо и Андре Рангел и „Лешоядите имат крила”, Ейдриан Франсис и „Уроците на нощта”.

• Според журито най-добра анимация на фестивала беше „Госпожа Г.” на Михал Забка от Чехия. Това е любовна история, изпълнена със странни случки между един мъж и необикновената му приятелка, която всъщност е „жива” и движеща се надуваема кукла.

Журито връчи Special Mention отличия и на 9 анимационни филма: Иван Рамадан и „Толерантност”, Сесар Кабрал и „Досието на Ре Бордоса”, Симеон Сокеров и „5 пъти”, Ерик Беярдо и „Отново и отново”, Аспарух Петров и „Семе”, Кристиан Асмусен и Матиас Брун и „Поща!”, Душан Кастелич и „Цикория и кафе”, Клаудиус Джентинета и „Лифтът”, Бил Плимптън и „Горещо куче”.

Най-добра реклама на феста беше „Японски монтаж” на Мотомичи Накамура. Това е рекламен клип на фестивала Japan Cuts в Ню Йорк, представящ японски филми в американския мегаполис.

• Награда за най-добър музикален клип печели Юлия Рудитская за ”Троица: Трима ангели”. Това е беларуската народна песен „Три ангели” в изпълнение на етно трио „Троица”.

• В телевизионната програма наградата остана в България за филма „България: следите на терора (част 2)” на Канна Рачева. Филмовата поредица е посветена на терористичните актове в най-новата история на България. Филмите показват българската реалност от ХХ век, пречупена през най-значимите терористични актове в страната, случили се като ответна реакция срещу политическите и икономически процеси в държавата. Филмът разкрива неизвестни факти и шокиращи атентати, останали скрити през годините на социализма – бомбени атаки, отвличания на пътнически самолети.

• В новата състезателна програма „In Between”, в която участваха произведения в сферата на дигиталните изкуства, не се присъди награда.

В студентската програма бяха наградени 10 филма: Джонатан Гева и „1:0”, Дамян Николов и „Един голям абсурд на един малък продуцент”, Кристиан Бах и „Зад дюните”, Стоян Тенев и „Страхил”, Тами Равид и „Следродилна депресия”, Живко Арсенов и „Наблюдаване на птици”, Михаел Херм и Щефан Захер и „Сульо и Пульо”, Томер Ешед и „Нашата прекрасна природа”, Хана Бергхолм и „Сенки”, Хейки Слен и „Кецки”.

• С екстравагантно гласуване в пластмасови шишета с левчета и стотинки в последния ден на феста беше определен най-добрият български филм на феста в Балчик – „Мъртво вълнение” на Борис Николов. Това е филм за Константин, който се връща в селото, където като малък е прекарвал летата си. На брега, където преди 30 години загубва детската си любов, той се сблъсква със спомените и със себе си. По разказа „The Lake” на Рей Бредбъри.

Специалната награда на журито беше присъдена на „Дни на любов” на Ерик Магнусон от Норвегия. Това е игрален филм за Нора и Хялмар, едно (не)обикновено семейство. Когато е сама, Нора снима гениталиите си и крие снимките в кутия. Един ден Хялмар открива кутията и решава да даде своя принос за колекцията.

Награда от проф. Стефан Данаилов, връчена от Александър Донев, директор Национален филмов център, взе Милена Грамова за документалния филм „Път на завръщане”. Капка Грамова напуска родната си страна България преди шест години, тласкана от желанието да създаде нормален живот на децата си, които се налага да отгледа сама. Тя разгръща нова страница в Италия, където коренно променя начина си на живот, опитва се да превъзмогне носталгията, липсата на най-близките и смяната на професията си. След множество изпитания тя се завръща в родната си страна и е на път да вземе важно решение, което би могло да я върне към нормалния й живот.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
03.07.2009 г. 13:27
Посетено:
1695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8205-nagradi-ot-7-miya-mezhdunaroden-festival-za-kasometrazhno-kino-v-dvoretsa-v-balchik