Сцена / екран / ефир

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

Прожекция на филма "Ти, който си на небето"

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на последната среща от втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 24 юни 2009 г. (сряда) от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното. През този сезон, наред с българските, гледаме и разговаряме за любими филми по книги от чуждестранни литератури. В дейността на клуба вече се включват и студентите от новата магистърска програма „Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. И отново наши гости са писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици.


◊ ПОВЕЧЕ

Повестта на
Виктор Пасков „Балада за Георг Хених” се появи преди 22 години, беше единодушно високо оценена у нас, стана една от най-превежданите български книги и не спира да печели сърцата и умовете вече на поколения читатели. Посветена на чешкия майстор-лютиер, дошъл в България в началото на ХХ век, тя разказва за всеотдайната любов към музиката, към това, което правим, и към тези, за които го правим, за саможертвата, неразбирането и страданието, което такава любов носи. Колко книги се сливат в читателското въображение така със съдбата на своите автори?    

Диалогът между Георг Хених и „инфанта” Цар Виктор продължи на екрана във филма на Дочо Боджаков „Ти, който си на небето”. А сега, когато и Виктор Пасков вече е от другата страна на времето, ние продължаваме да чуваме техния вик, носещ се от небесната каляска: „Свещено, свещено, свещено е изкуството, което бе, което е и което ще бъде!”.

Алилуя!

               
Заповядайте на 24 юни 2009 г. (сряда) от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Ти, който си на небето” (1989 г., 102 мин.), реж. Дочо Боджаков, сц. Виктор Пасков, оп. Иван Варимезов.
В ролите: Йозеф Кронер, Боян Ковачев, Любен Чаталов, Лили Върбанова, Пламен Сираков и др.

В дискусията след филма ще участват литературният историк проф. Панайот Карагьозов, кинокритичката ст.н.с. ІІ ст. Ингеборг Братоева и всеки желаещ от публиката.

Както и досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

. Модератор: Огнян Ковачев

Добре дошли!


Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
22.06.2009 г. 17:18
Посетено:
1035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8156-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana