Сцена / екран / ефир

"Дон Жуан" на Античния форум в Стара Загора

Премиера на Държавна опера Стара Загора

"Дон Жуан" на Античния форум в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Заповядайте на новата премиера на Държавна опера Стара Загора

Операта "Дон Жуан" от В. А. Моцарт

На 19.06.2009 г., Античен Форум „Августа Траяна” - Стара Загора от 21:30 ч.

. Диригент: Диан Чобанов
. Режисьор, сценограф, костюми, лайт-дизайн и хореография: Стефано Пода
 
. Солисти: Веселин Стойков, Александър Текелиев, Радостина Николаева, Линка Стоянова, Марк Фаулър, Александър Марулев, Станислава Иванова, Атанас Младенов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Постановката на операта „Дон Жуан” на Античния форум „Августа Траяна” ще бъде разгърната като театрален спектакъл, спазващ концепцията на Лоренцо да Понте и мястото, където се развива действието - Венеция, по време на карнавала.

Карнавалът се използва като театрална среда на режисьорската концепция, като център на привличане и събиране на всички емоционални сили и мястото - Античният форум на Стара Загора - е изключително подходящо за реализация на това решение. Интересното, което режисьорът-сценограф Стефано Пода представя на публиката, е, как Форумът – този паметник на културата, се превръща в театър и самият става част от театралното действие.

Античният Форум е далеч като усещане и възприятие от типичната театрална зала и именно заради това основното чувство, което носи в себе си, е мистерията, необходима за развитието на образа на Дон Жуан. В концепцията Дон Жуан не е толкова любовник, колкото човек, търсещ новото в живота, експериментатор, наркоман, играч на покер, който непрекъснато увеличава „дозата”, за да достигне „истината”.

Целта е всеки от публиката да види част от себе си в артистите, да направи едно носталгично пътуване към себе си. Спектакълът предполага една по-голяма близост между зрители и артисти. Търси се интимност като интересен символ и послание на спектакъла. Разположението на артистите е в непосредствена близост до публиката. Зрителят ще стане свидетел на един търсен от режисьора диалог между изкуствата като събира в едно театър, история, история на изкуството, философия и ги обединява чрез емоционалния, чувствен дух на музиката.


• Следващи спектакли на
операта "Дон Жуан" - на 22, 24, 26, 28 и 30.06.2009 по същото време.
Автор:
Държавна опера - Стара Загора
Публикация:
16.06.2009 г. 14:00
Етикети:
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/8118-don-zhuan-na-antichniya-forum-v-stara-zagora