Сцена / екран / ефир

XIV Фестивал на европейските копродукции започва на 29 май в София

Фестивалът ще гостува и на Бургас от 17 до 23 юни

XIV Фестивал на европейските копродукции започва на 29 май в София
Филмът "Свети Георги убива змея" е с участието на министъра на културата Стефан Данаилов и ще закрие фестивала тази година.


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година Фестивалът ще се проведе от 29 май до 4 юни в софийските киносалони "Люмиер" и Дом на киното. Допълнителна програма след закриването на фестивала ще има в Червената къща и Полския институт. Както вече стана традиция, фестивалът ще гостува и на още един град. Тази година това ще се случи от 17 до 23 юни в Бургас.

14-тото издание предлага четири програми – освен основната, зрителите ще могат да избират и между програмите „Йежи Сколимовски”, „7 филма на Константин Григориев” и „Документални филми”.


◊ ПОВЕЧЕ

Интерес представлява българското участие в документалната секция с филмите „Апостол Карамитев”, режисиран и заснет от сина на големия актьор Момчил Карамитев; „Дишай” – репортаж от протестния митинг  през 1988 г. на русенските граждани срещу екологичното замърсяване на града от румънски завод; „Приключено по давност” – филмът на Малина Петрова е 167-минутен разказ за делото по палежа на Партийния дом и беше вече представен на тазгодишния София филм фест; „Теодора – изкушението да си жив” – втората лента на Юри Жиров след „Дишай” на фестивала, която проследява преживяванията на онкоболната
Теодора Захариева и борбата й срещу болестта и българската здравна система.

Фестивалът на европейските копродукции ще бъде открит на 29 май от 19:30 часа в кино "Люмиер" с прожекция на „Четири нощи с Анна”, копродукция на Полша и Франция от 2008 г. с режисьор Йежи Сколимовски. Лентата разказва за Леон, общ работник в болницата на малък полски град. Бил е свидетел на изнасилване, чиято жертва Ана в момента е медицинска сестра в същата болница. Леон я следи денонощно. За него това се превръща в мания. Една вечер прониква в апартамента й през отворен прозорец...

Официалното закриване е на 4 юни от 19:30 часа в кино "Люмиер" с филма „Свети Георги убива змея”, копродукция на Сърбия, Босна и Херцеговина и България от 2009 г. с режисьор Душан Ковачевич. Българското актьорско участие в лентата е на министъра на културата Стефан Данаилов в ролята на Минта циганина. Действието на военната драма е ситуирано в сръбско село на границата с Австро-Унгария през 1914 г. То е обитавано от здрави млади мъже и ветерани–инвалиди от предишните две балкански войни. Когато в началото на Първата световна война младите мъже са мобилизирани, инвалидите се опитват да се възползват от техните жени и сестри. Новините за това достигат до войниците в окопите. За да предотврати бунт, сръбското Главно командване решава да доведе инвалидите на фронтовата линия. На този фон се разиграва любовен триъгълник между млад военен инвалид, местен полицай и неговата жена, който завършва по начин, достоен за древногръцка трагедия.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.05.2009 г. 14:17
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7999-xiv-festival-na-evropeyskite-koproduktsii-zapochva-na-29-may-v-sofiya