Сцена / екран / ефир

Юбилеен спектакъл на Студентското мултикултурно общество "Хормония"

10 години от създаването на "Хормония"

◊ СЪБИТИЕТО

Студентското мултикултурно общество „Хормония” ще отбележи десетата си годишнина с музикално-литературен рецитал.

На 26 май 2009, вторник, от 19 ч.
на сцената на Кукления театър в Пловдив.


Юбилейният спектакъл обединява около темата „Заради теб” стиховете и музиката на автори, които през годините са били членове на обществото, както и на техните специални гости Красимир Йорданов и Стефан Гераксиев-Денвъра. По случай годишнината се подготвя и Алманах, който ще представи най-доброто, създадено от „Хормония” до момента.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ХОРМОНИЯ"

„Хормония” събира студенти от пловдивските университети през 1999 г. начело с преподавателката от ПУ „Паисий Хилендарски” д-р Соня Райчева. Първият рецитал на младежите е на 13 май на сцената на университетския театър. Датата въобще не се оказва фатална, напротив - Хормония” вече е част от културната традиция на Пловдив и има все повече членове и почитатели. Всяка година се обновява от нови студенти, които поемат щафетата и продължават да развиват уникалната симбиоза между театър, музика и поезия, която е характерна за групата.

„Хормония” е напълно отворено общество, което не се стреми да моделира талантите, а им дава възможност да се развиват, като само им помага и им осигурява възможности за изява. Младежите представят своето творчество в Балабановата къща, Кукления театър, Етнографския музей, театъра на Пловдивския университет, на сцените на филиалите в Пазарджик и Смолян. Членове на „Хормония” и до днес са Таня Станкова, Ваня Маринова, Димитър Ангелов-Удо, Спаска Серафимова, Мария Георгиева.

Само веднъж студентите изневеряват на принципа да показват пред погледа на публиката собствено творчество. През 2003 г. те изразяват своето уважение към поета и преводач
Иван Вълев със спектакъл изцяло по негови стихове, поставен в Театъра на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Отдавна са приключили студентските години за основателите на „Хормония”, но за всички тях годишнината е повод да се върнат към всеотдайния порив на чистото изкуство, което не е обременено от зрелостта на битието. Стари и нови членове на обществото ще завладеят публиката с искреността на изказа си, с оригиналността си и неподправения си стремеж към съвършенство и хармония. Публиката ще има възможност да види всичко онова, което дава смисъл на думата „хормония” и я прави част от речника на пловдивската култура.
Автор:
Мария Георгиева
Публикация:
22.05.2009 г. 15:42
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7951-yubileen-spektakal-na-studentskoto-multikulturno-obshtestvo-hormoniya