Сцена / екран / ефир

Втора пролетна прожекция от програмата на фестивала "Един свят"

23-27 ноември 2009 - Второ издание на фестивал „Един свят” в София

Втора пролетна прожекция от програмата на фестивала "Един свят"


◊ СЪБИТИЕТО

Заповядайте на втората пролетна прожекция от програмата на Международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят”.

На 20 май, сряда от 18 часа
в Чешки център на ул. "Раковски" 100
ще прожектираме
френския филм "Зимбабве: Либерализъм или хаос
" / "Zimbabwe, de la libération au chaos"
реж. Майкъл Рейбърн / Франция-Зимбабве-Великобритания / 2003 / 56 мин.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Този динамичен филм представя изключителни моменти от насилието срещу белите фермери и членовете на опозицията, упражнявано от тълпа манипулирани селяни преди изборите в Зимбабве през 2003 г. Комбинирайки сцени от живота на елита, филмът предявява обвинения срещу корумпирания и деградирал режим на Мугабе. Филмът е предоставен от Френски културен институт.

Към днешна дата, пет години след заснемането на филма, Зимбабве е на ръба на разрухата, тъй като епидемията от холера се разраства, а основните услуги са парализирани. Наблюдатели от ООН предупредиха, че страната е изправена пред тотален срив, ако не бъдат взети спешни мерки. Заради гигантската инфлация в Зимбабве е отменено ползването на тяхната парична единица и е въведено временно използване на долари и евро.

Над 6000 души са се разболели от холера през последните седмици, а почти 300 са починали, сочат данни на ООН. Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият президент на САЩ Джими Картър и правозащитничката и съпруга на Нелсън Мандела Граса Машел са се опитвали да посетят Зимбабве, за да оценят хуманитарната криза, но правителството не ги допуска. Според правозащитници кризата в Зимбабве е далеч по-сериозна, отколкото някой би могъл да си представи.


◊ И ОЩЕ

Къщата за човешки права – основен организатор на фестивала за България, изразява солидарност със страдащите от гнета на корпорациите жители на Зимбабве и редица други африкански страни. Убеждението ни е, че на политическата и социална сцена всичко е дирижирано от икономически интереси и единственият изход от кризата, в която е изпаднал светът, е обръщането към основните човешки ценности. Промяната трябва да дойде отвътре!

След прожекцията на филма ще ви запознаем с новините около фестивала и неговото второ издание през ноември. Ще ви представим новия ни медиен партньор – списание „Self help” и участието на Къщата за човешки права в проект за изграждане на Защитено жилище за младежи с физически и умствени увреждания в Русе съвместно с асоциация „Карина”.

За повече подробности посетете http://www.bgoneworld.org

• Прожекциите се случват благодарение на Movies That Matter - An Initiative of Amnesty International и създателите на фестивала Един Свят от Прага, Чехия – фондацията „Хора в нужда”.


Заповядайте на ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.


Възможна ли е промяна към по-добро в нашия объркан свят!?

Автор:
Георги Христов
Публикация:
18.05.2009 г. 23:00
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7921-vtora-proletna-prozhektsiya-ot-programata-na-festivala-edin-svyat