Сцена / екран / ефир

Премиера на "Котаракът в чизми" в Държавен куклен театър - Варна

По случай 400-годишнината от рождението на Шарл Перо

Премиера на "Котаракът в чизми" в Държавен куклен театър - Варна
Илюстрация от част от ръкопис на приказката от края на ХVІІ век


◊ СЪБИТИЕТО

Държавен куклен театър - Варна представя

Котаракът в чизми
по
Шарл Перо


Премиера – 15 април 2009, 19.00 часа
Представление за журналисти и пресконференция - 15 април, 14.00 часа 

. Драматизация – Елена Ст. Владова
. Режисьор – Галин Гинев
. Сценограф – Ваня Константинова
. Композитор – Живко Алатов
. Участват – Стоян Стоянов, Красимир Добрев, Таня Жекова, Галин Гинев

Други спектакли:

• 16.04., четвъртък, 10,30 ч.
• 17.04, петък, 10,00 ч.
               

◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Котаракът в чизми” е резултат от съвместната работа на млад творчески екип – режисьорски дебют на актьора Галин Гинев, драматизация на Елена Владова, сценография на Ваня Константинова, музика на Живко Алатов.

Спектакълът е посветен на 400-годишнината от рождението на Шарл Перо, реализира се по проект, подкрепен от Постоянната комисия „Култура, вероизповедания и медии” на община Варна. Целта на творческия екип е да представи популярната и поучителна приказка по атрактивен начин, който отговаря на изискванията на съвременните деца, без да бяга от поуките, заложени от Шарл Перо. Спектакълът предлага нетрадиционна сценична стилистика – съчетание от мултимедия и художествена визия на героите – костюми и маски. Подбраният актьорски състав създава характерни и пълнокръвни образи.  


◊ ЗА ПРИКАЗКАТА И ДРАМАТИЗАЦИЯТА                               

„Котаракът в чизми” (с оригинално заглавие „Господарят котарак или Котаракът в чизми”) е публикувана през 1697 г. в сборника с приказки на Шарл Перо „Приказки на майка ми гъската”. За първи път в Европа приказката се появява в Италия изпод перото на Джовани Франческо Страпарола (1480-1558) - авторът, който популяризира и версия на „Красавицата и Звяра”, преди Жан-Мари Льопренс дьо Бомон да я направи известна в цял свят. „Котаракът в чизми” пък остава в световната литературна класика благодарение на Шарл Перо.

За „Котаракът в чизми” съществуват много изследвания, тъй като тя се смята за по-особена в цялото приказно творчество на Шарл Перо. И до ден-днешен приказката привлича детската аудитория заради колоритността на главния герой – говорещ и умен котарак, който е двигател на действието, както и заради поуките, заложени в сюжета.
   
Драматизацията се придържа към приказката на Шарл Перо, без привнасяне на нови герои или моменти. Спецификата на главния герой – котарак, който говори и действа, изисква и особен подход към сценичната реализация. В сценичната адаптация на текста свои моменти ще открият и възрастните. 
          

◊ ЗА РАБОТАТА НА ЕКИПА
         
За работата на режисьора                  
„Котаракът в чизми” е моя стара мечта – заради приказката и защото това заглавие липсва в репертоара на Варненския кукления театър. Радвам се, че най-после имахме благоприятни условия за нейното реализиране – финансовата подкрепа на община Варна, техническите средства, с които театърът вече разполага, екип от професионалисти”.
        
За сценографията
Ваня Константинова е родена във Варна. Завършила е графика в Националната художествена академия. Има три самостоятелни изложби, една от които е в Атина. Работи в сферата на живописта, графиката, рисунката, сценографията. Занимавала се е и с художествена декорация на стени, позната като техниката trompe-l’œil  (буквално “измама за окото”). Нейни картини са притежание на частни колекционери в Европа и Канада. В областта на сценографията през последните 5 години работи като автор на декори за шоу програми и мюзикъли за анимация в Тунис, Хърватска, Италия, Гърция, България. Като сценограф това е втората й работа във Варненския куклен театър, след спектакъла „Янек и Ханка” през 2006 г. „Концепцията на спектакъла „Котаракът в чизми” изхожда от белия лист на автора-разказвач. Героите напомнят на изрязани рисунки от детска книга. Търсената визия е в плоскостта на оживелите герои, които са самите актьори, облечени в костюми и маски. Единствено главният герой, разказвачът–котарак, умишлено се отличава като стилистика. 

За музиката
Живко Алатов е завършил Музикалната академия, работи като музикант предимно в чужбина, през последните години в Норвегия. Музиката за спектакъла „Котаракът в чизми” е издържана в стила на епохата на Шарл Перо, записвана е само с оригинални инструменти, сред които и лютня, без намеса на компютър. Очаква се композиторът да се върне за премиерата от Норвегия.
Автор:
Елена Владова, PR Куклен театър
Публикация:
11.04.2009 г. 21:48
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7680-premiera-na-kotarakat-v-chizmi-v-darzhaven-kuklen-teatar-varna