Сцена / екран / ефир

Пролетни прожекции на Международния фестивал "Един свят"

Геноцидът в Конго продължава

Пролетни прожекции на Международния фестивал "Един свят"


◊ СЪБИТИЕТО

Пролетните прожекции на Международния фестивал за документални филми за човешки права стартират на 15 април

Светът ни сякаш се е побъркал тотално и си затваря очите за нечовешки зверства, които се случват в различни точки по планетата – тук и сега.

Къщата за човешки права ви кани на 15 април 2009, от 18 часа
в Чешки център на ул. "Раковски" 100 (до Театър на армията)
на прожекцията на филма Най-великото мълчание: Изнасилвания в Конго / The Greatest Silence: Rape in the Congo, реж. Лиса Джаксън / САЩ / 2008 / 77 мин., за да станем свидетели на престъпление срещу човечеството.

Автентични кадри от гражданската война в Демократична република Конго разкриват един от най-продължителните и забравени конфликти в света. Шокиращи са изповедите на няколко от стотиците хиляди момичета - жертва на масовите изнасилвания, впоследствие прогонени от обществото и семейството.

• Филмът е носител на специалната награда на журито в документалния конкурс на световноизвестния фестивал „Сънданс” през 2008 г.

Повече подробности за това какво се случва в Конго в момента, в който четете този текст, вижте на https://secure.avaaz.org.


◊ ОЩЕ

Дори и да смятате, че тези събития са далеч от вас и не ви засягат, може да се присъедините към подписката за призив към Европейската комисия да предприеме действия за защита на невинни момичета и жени, които са жертви на безсмислена гражданска война, която служи на икономически интереси на развитите страни. Дори и да мислите, че вие нямате нищо общо с тази трагедия, грешите, защото всички ползваме продукцията на фирми, които заради инвестиции в африканската страна потулват геноцида в Конго.

По същия начин и на високо ниво ООН, ЕС, НАТО, заради стратегически и други интереси, са обърнали глава от безчинствата на войниците на диктаторския режим в „Демократичната република Конго”. Този конфликт е пример как всички ние, без да подозираме, поддържаме зверства, изнасилвания и брутални убийства и те няма да спрат, ако световната общественост не предприеме конкретни мерки. Вместо г-н Обама да печели привърженици чрез евтин популизъм и празни приказки пред студенти в Чехия, нека отправим изискванията си като граждани на ЕДИН СВЯТ към него. Нека най-накрая изпълни някое от обещанията си, направени преди да го изберат. Нека свърши някаква полезна дейност за потъналия в кръв съвременен свят.

Ако всичко това ви се струва прекалено крайно, спомнете си за филма „Кървав диамант”, който миналата година мина по кината ни с участието на Леонардо Ди Каприо и подкрепете инициативата на Къща за човешки права, да не си затваряме повече очите през безчинствата на управляващите ни!

• Прожекциите се случват благодарение на Movies that matter - An initiative of Amnesty International и създателите на фестивала "Един Свят" от Прага, Чехия – фондацията „Хора в нужда”.

Заповядайте на ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.
Автор: Георги Христов
06.04.2009 г. 12:59
Посетено: 981
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7648-proletni-prozhektsii-na-mezhdunarodniya-festival-edin-svyat