Сцена / екран / ефир

Пернишкият театър на сцената на НАТФИЗ с култова пиеса

ОДТ „Боян Дановски” отбелязва своята 90-та годишнина с "Отблизо" на Патрик Марбър

Пернишкият театър на сцената на НАТФИЗ с култова пиеса


◊ СЪБИТИЕТО

На 05.04.2009 г. ОДТ „Боян Дановски” гостува с новата си постановка „Отблизо” на Голяма сцена на учебен театър НАТФИЗ. С пиесата на Патрик Марбър, пернишкият театър отбелязва своята 90-та годишнина.

Режисьор е синът на Иван Балсамаджиев, Ангелин Балсамаджиев. На сцената на НАТФИЗ ще се изявят най-младите актьори в трупата на ОДТ "Боян Дановски" - Мартина Ангарева, Божидар Попчев, Цветомира Стефанова и Николай Илчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Преди 11 години „Отблизо” донася на своя автор множество награди, сред които „Лорънс Оливие” за „Най-добра нова пиеса”, наградата на „Ивнинг Стандарт” за „Най-добра комедия” и „Наградата на театралните критици в Ню-Йорк”. През 2004 г. пиесата е филмирана с участието на Клайв Оуен, Джулия Робъртс, Натали Портман и Джъд Лоу. Британския драматург печели допълнително популярност със сценария си за филма „Записки по един скандал”.

За режисьора Ангелин Балсамаджиев това е втората постановка в ОДТ „Боян Дановски”. Работата над пиесата продължава над 2 месеца. В постановката е включена и мултимедийна визия, зад която седи Даниел Ахмаков – носител на няколко световни награди за медия в спектакъл.
 
Главната актриса Мартина Ангарева нашумя с участието си в режисьорския дебют на Руши Видинлиев „Едно кафе” и с участията си в спектаклите „Трамвай Желание” и „Атентаторите”. Мартина е и автор на костюмите в „Отблизо”.
 
В България „Отблизо” е поставяна само веднъж със заглавието „По-близо” в столичния „Сълза и смях”. Тогава режисьор е Пламен Марков, а в пиесата играят Искра Ангелова, Бойка Велкова, Владо Пенев и Чочо Попйорданов. 


Автор:
Добромир Тошев
Публикация:
03.04.2009 г. 14:04
Посетено:
2766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7628-pernishkiyat-teatar-na-stsenata-na-natfiz-s-kultova-piesa