Сцена / екран / ефир

Кой какво спечели на XIII София филм фест

"Дзифт" на Явор Гърдев взе две награди на журито, а "Ахил и костенурката" на Такеши Китано - наградата на публиката

Кой какво спечели на XIII София филм фест


◊ НАГРАДИТЕ

Копродукцията на Израел и Германия „На баща ми” на режисьора Дрор Захави е най-добрият филм според международното жури на XIII София филм фест. Церемонията по награждаването се състоя на 14 март 2009 в Зала 1 на НДК. Филмът разказва за срещата между арабски терорист камикадзе и обикновено израелско семейство в Тел Авив. „На баща ми” печели наградата на публиката на филмовия фестивал в Москва през 2008.

Българската следа в международния конкурс – филмът „Дзифт” на Явор Гърдев, грабна специалната награда. „Дзифт” си тръгна и с второ отличие - наградата Кодак за най-добър български игрален филм.

Най-добрият български късометражен филм е „Три сестри и Андрей” (България) на режисьорите Борис Десподов и Андрей Паунов. Те взеха наградата Jameson в размер на 6 000 евро. „Три сестри и Андрей” е ремикс на класическото Чехово произведение „Три сестри”. Действието е заснето с живи актьори и впоследствие филмът е завършен с рисуване на ръка, квадрат по квадрат. В ролите могат да се видят Йосиф Сърчаджиев, Илка Зафирова, Златина Тодева и Гергана Гикелова.

„Моят Марлон и Брандо” на режисьора Хюсеин Карабей взе наградата “No man’s land” за най-добър балкански филм. Призът се присъжда от гилдията на българските кинокритици. Лентата разказва за турската актриса Айджа, която живее в Истанбул. На снимките на филм в Западна Турция тя среща кюрдския актьор Хама Али. Двамата се влюбват. След снимките Айджа се завръща в Истанбул, а Хама трябва да се прибере у дома в Сюлеймание, Северен Ирак. Айджа и Хама продължават връзката си по телефона и чрез писма, докато САЩ се готви да атакува Ирак. Пощата често не работи, а телефонните линии в Ирак са прекъснати. Айджа не може повече да понася разстоянието помежду им и решава да замине за Ирак...

Международното документално жури присъди награда за най-добър документален филм на „Рене” на режисьорката Хелена Тржешикова. “Защо скапаният ми живот се оказа такъв? Никой не знае. Дори и Бог. Бог е в почивка и чете порно” – това е извадка от Дневника на Забравения, воден от закоравелия престъпник и писател с въображение Рене Плашил, главен герой във филма, чийто живот режисьорката проследява на екрана в продължение на 20 години.

Наградата на публиката за най-популярен филм на фестивала отиде при филма „Ахил и костенурката” (Япония) на режисьора Такеши Китано. Диплом и парична премия от 1000 лв., осигурени от Столичната община, трябваше да отидат при българския разпространител на лентата, но такъв все още не се е появил.

Тази вечер XIII София филм фест приключва с гала прожекцията на филма на Вим Вендерс „Снимки в Палермо” от 20 часа в Зала 1 на НДК. На фестивала бяха представени общо 262 (100 игрални, 50 документални и 112 късометражни) филма от цял свят. 228 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино взеха английският телевизионен водещ и актьор Майкъл Пейлин и българският режисьор Никола Корабов.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
15.03.2009 г. 12:02
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7503-koy-kakvo-specheli-na-xiii-sofiya-film-fest