Сцена / екран / ефир

Новото руско кино на София филм фест

Новото руско кино на София филм фест
"Хартиеният войник", Русия, 2008, реж. Алексей Герман-син


◊ СЪБИТИЕТО

Новият филм на генералния директор на Мосфилм Карен Шахназаров “Изчезналата империя”, заснетият с българско участие филм на Алексей Учител “Пленен”, отличеният с няколко международни награди игрален дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан”, носителят на наградата за най-добро операторско майсторство и “Сребърен лъв” за най-добра режисура на международния кинофестивал във Венеция ’08 ”Хартиеният войник” на Алексей Герман-син, отличеният за най-добър филм на международния кинофестивал в Шанхай ’08 “Муха” на Владимир Кот, както и „Лечителката” на Гука Омарова са руските филми, които публиката ще види на София филм фест тази година.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМИТЕ

“Изчезналата империя”
на Карен Шахназаров е носталгичен поглед към 70-те години на ХХ век. В основата на сюжета е класически любовен триъгълник между две момчета и едно момиче. Те учат в един университет, карат се, сдобряват се, изпитват първите си разочарования, воюват за първите си победи, без да подозират, че много скоро страната, в която са се родили и живеят, ще изчезне от картата на света. Чрез личните любовни истории на двете момчета в “Изчезналата империя” Шахназаров всъщност разказва за една важна епоха в живота на Русия – последните дни на СССР. Филмът на Шахназаров „Конник на име Смърт” е част от програмата на 10 София филм фест.

 
Игралният дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан” също е сред заглавията на 13-ия международен София Филм Фест. Филмът е заснет по сценарий на Генадий Островски, а негов основен продуцент е Карл Баумгартнер. Отличен е с няколко международни награди – „Особен поглед” в Кан ’08, голямата награда на фестивала “Изтокът отива на Запад”, както и приза на NETPAC в Карлови Вари ’08, “Златното око” за най-добър филм в Цюрих ’08, най-добър игрален филм на фестивала за ново кино в Монреал ’08, “Златен паун” за най-добър филм на кино фестивала в Индия, специалната награда за най-добър режисьор, присъдена на Сергей Дворцевой на фестивала за младо източно-европейско кино в Котбус ’08.

След като отбива военната си служба във военно-морския флот, Аса се завръща при семейството на сестра си в казахската степ. Там тя и съпругът й - овчар, водят номадски начин на живот. Аса също иска да бъде овчар и да е самостоятелен, но за целта трябва първо да се ожени. Единственото момиче наоколо е Тюлпан, която никак не харесва Аса. Независимо от това Аса не губи надежда и продължава да мечтае за щастлив семеен живот в казахската степ.

 
Заснетият с българско участие филм на Алексей Учител “Пленен” е още едно от руските заглавия на 13-ия международен София филм фест. Той е създаден по разказа на Владимир Маканин „Кавказки пленник” и представя историята на трима млади мъже, които са почти връстници. Те прекарват един ден заедно. Двама от тях са руски войници и пленяват чеченско момче. Съвсем неочаквано между пазителите и пленника се заражда симпатия. Учител проследява как в продължение на няколко часа заедно момчетата вече могат да се почувстват приятели, макар че по принцип са врагове.

„Пленен“ е носител на Голямата награда на XVII фестивал на източноевропейското кино в Котбус, Германия, както и на наградата за най-добра режисура на международния кинофестивал в Карлови Вари. Фестивалната публика у нас познава Алексей Учител от филма му “Космосът като предчувствие” (2005), представен на 10-ия международен София филм фест.

 
Част от програмата на тазгодишното издание на София филм фест е и новият филм на Алексей Герман-син “Хартиеният войник”, получил наградата за най-добро операторско майсторство и “Сребърен лъв” за най-добра режисура на международния кинофестивал във Венеция ’08. Преди три години Алексей Герман-син гостува на София филм фест с “Гарпастум” – филм за руската младеж, за руската интелигенция и за егоизма на младостта, за прехода между две исторически епохи.

Новият му филм “Хартиеният войник” показва шест седмици от живота на лекаря на Първи съветски космонавтски ескадрон Даниел Покровски, който се разкъсва между подготовката за пускането на първия космически екипаж и любовта към жена си и към любовницата си. Всичко това се случва през 60-те години на ХХ век. В главните роли са Мераб Нинидзе и звездата Чулпан Хаматова (“Гарпастум”, “Сбогом, Ленин”, “Лунен татко”), която ще бъде специален гост на фестивала.

 
“Муха” (“Mukha” - 2008) е игралният дебют на 35-годишния Владимир Кот, който е заснел няколко телевизионни сериала, включително “Family Exchange” (2005) на NTV и “Hunter” (2006). Според него “Муха” е филм за неговото поколение – около 30-годишните, група, която той характеризира като “инфантилни” и “безотговорни”. „Муха” е метафора за личностното себеоткриване и израстване в Русия, това е филм за избора, който прави всеки - личната свобода или отговорността, любовта или грижите за някой друг.

Вера Мухина, ученичка в забутано градче, тренира бокс, сама решава проблемите си, като не прощава грешките нито на връстниците си, нито на по-възрастните от нея. След смъртта на майка й, в живота й неочаквано се появява нейният баща. Фьодор Мухин изненадващо разбира, че има дъщеря. Тепърва му предстои сложна битка - да я убеди, че тя има нужда от него. Фьодор трябва да измине дългия път към суровия свят на тийнейджърите... Така той отваря вратата на новия си дом със собствения си ключ, оставя в банята четката си за зъби и започва да живее при Вера. Тя пък от своя страна осъзнава, че баща й не е изгорял в танк, а е напълно жив и реален - просто до този момент е липсвал. И така, Вера му обявява война...

 
Копродукцията на Русия, Казахстан, Франция и Германия – „Лечителката” е включена в Международния конкурс на София филм фест тази година. „Лечителката” е създаден от родената в Казахстан ученичка на Сергей Бодров - Гука Омарова. Представител на младото поколение в руското кино, Омарова впечатли софийската публика и критика с първия си игрален филм „Шиzo” през 2004 г., определен от световната критика като един от най-успешните дебюти на казахската „нова вълна”. „Баксы” е традиционното казахско наименование за народен лечител - в лентата това е Айдай, лечителка, която не оставя земята й да бъде превърната в петролна рафинерия. Музиката е писана от госта на фестивала тази година - Зигфрид.

Автор: Момчил Цонев
10.03.2009 г. 12:37
Посетено: 1141
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7454-novoto-rusko-kino-na-sofiya-film-fest