Сцена / екран / ефир

Премиера на "Любопитният Фридрих" в Държавен куклен театър - Варна

Спектакъл за деца над 5 години

◊ СЪБИТИЕТО

Държавен куклен театър - Варна
Сезон 2009 г.

представя

Любопитният Фридрих
По едноименната приказка на Ерих Кестнер

. Драматизация и режисура – Емил Йорданов
. Сценография - Катина Пеева
. Музика - Мартин Каров
. Участват – Боян Стоянов, Веселина Калчева, Емилия Петкова, Христо Колев

Премиера на 6 март 2009, 19,00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРИКАЗКАТА И СПЕКТАКЪЛА

„Любопитният Фридрих” е сравнително непознато заглавие у нас на известния немски писател Ерих Кестнер (1899-1974). Приказката е публикувана за първи път в България в сборника „Приказки” от Ерих Кестнер, издадени за първи път у нас от издателство „Пан” през 2003 г.  

Спектакълът „Любопитният Фридрих” е дипломен проект на режисьора Емил Йорданов и сценографката Катина Пеева, която има и дългогодишен опит в областта на анимацията. Това е и първото заглавие от Ерих Кестнер, което влиза в репертоара на Държавен куклен театър – Варна.
     
„Фридрих щеше да бъде едно много мило и умно дете, ако не беше ужасно любопитен”.

Така започва историята на малкия Фридрих, който иска да научи всичко за всеки. В опитите си да го стори, той пристъпва всички граници на благоприличието – шпионира кучето си, тършува из къщата и дори подслушва родителите си... Докато един ден не попада случайно при Шерлок Холмс, който го дарява със способността да вижда през стени. Дали тайните, които ще разкрие Фридрих чрез тази дарба, ще го направят по-щастлив? И нужно ли е човек да е чак толкова любопитен? Това ще научите от приказката „Любопитният Фридрих”.

Спектакълът е за деца над 5 години. 


◊ ДУМИ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Думи на режисьора Емил Йорданов
Избрах тази приказка, защото смятам, че темата за любопитството е много актуална днес и в същото време е доста пренебрегвана в произведенията за деца. В ерата на интернет, когато с едно натискане на бутона можеш да навлезеш и в най-ревниво пазените тайни на хората, апелът за толерантност и уважение към интимния свят на другите ми се струва особено належащ. Предизвикателство за мен бе и работата върху текст на един от най-обичаните майстори на детския разказ, Ерих Кестнер. Неговите приказки и романи за деца са прекрасни като литературни произведения, но трудни за адаптация на сцена. Тяхната многопластовост е едно от основните неща, които се опитахме да постигнем в нашия сценичен прочит. 
           
Думи на сценографката Катина Пеева
Радвам се, че имах възможност да работя по сценичната реализация на тази приказка, тъй като Ерих Кестнер е сред любимите ми автори за деца. В работата си по спектакъла се опитах да направя куклите максимално изчистени и характерни за персонажите, които представляват. При куклите съм търсила по-нестандартна визия, близка по-скоро до анимацията.  
    
Автор: Елена Владова, PR Куклен театър
05.03.2009 г. 17:57
Посетено: 1417
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7430-premiera-na-lyubopitniyat-fridrih-v-darzhaven-kuklen-teatar-varna