Сцена / екран / ефир

Три Оскара на 13-ия София Филм Фест

"Беднякът милионер", "Милк", "Четецът"

Три Оскара на 13-ия София Филм Фест
"Беднякът милионер", САЩ-Великобритания, реж. Дани Бойл, 2008


◊ СЪБИТИЯТА

• На специалната Британска гала ще бъде представен абсолютният фаворит на Американската академия за кино – „Беднякът милионер" на Дани Бойл. Освен най-престижната награда за най-добър филм, „Беднякът милионер” бе удостоен и с отличията за режисура, за адаптиран сценарий, за операторско майсторство, монтаж, за оригинална музика, звук, както и за оригинална песен. Това са осем награди Оскар от 10 номинации! Британската гала е кулминацията от качествено британско кино, поднесено за феста в партньорство с Британския съвет в годината на неговия 75-и юбилей.

• Филмът на Гюс Ван Сант „Милк” спечели две награди Оскар – за най-добра главна мъжка роля на Шон Пен и за оригинален сценарий. „Милк” разказва историята на Харви Милк, първият официално избран администратор в Съединените щати, заявил своята различна сексуална ориентация. Филмът ще бъде прожектиран за първи път пред българска публика на специалната Гала на толерантността на 6 март от 20 часа в Зала 1 на НДК.

• Оскар за най-добра главна женска роля получи Кейт Уинслет за филма „Четецът” на режисьора Стивън Долдри. Лентата е създадена по едноименната книга на немския писател и юрист Бернхард Шлинк и представя по-различна гледна точка към Холокоста и избитите по време на нацизма евреи. Филмът ще бъде представен в програмата на София Филм Фест на специална прожекция  в кино Люмиер на 14 март 2009 г.



◊ БОНУС

За всички, които нямат възможност да се насладят на Оскаровите ленти или искат да прочетат и литературния първоизточник - препоръчваме двете хитови книги в книжарница "Книгосвят":

.
Беднякът милионер от Викас Сваруп

.
Четецът от Бернхард Шлинк
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.02.2009 г. 11:06
Посетено:
1453
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7361-tri-oskara-na-13-iya-sofiya-film-fest