Сцена / екран / ефир

Най-новият филм на Георги Дюлгеров открива 13-ия София Филм Фест

„Козелът”, по едноименната новела на Йордан Радичков

Най-новият филм на Георги Дюлгеров открива 13-ия София Филм Фест


◊ СЪБИТИЕТО

"Козелът" - на 5 март 2009, от 19.30 часа в Зала 1 на НДК

Козелът слиза от небето с мисия - да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Главните герои, търсачи на съкровището, са мъж и жена от различни култури – българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.


◊ ФИЛМЪТ

В главните роли са Иван Бърнев (в главната роля и в предишния филм на Дюлгеров – “Лейди Зи”) и американката Анджела Родел. По професия Родел е музикант и етномузиколог. В България живее от 2005 г. Като студентка в университета в Йейл става член на Йейлски славянски хор, където за първи път чува “Мистерията на българските гласове”. През 1995 г. Анджела пристига в България за народния събор в Копривщица. Остава да учи българска филология за една година в Софийския университет и се посвещава на българското народно пеене.

Във филма участват и двама изключително важни “актьори”: козелът Бозо – кротък и скопен, и Чарли - буйният му “дубльор” за “по-екшън” сцените. Животните са от рядката порода черна калоферска коза и са специално обучени за снимките. Във филма участват още Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева, актьори от драматичния и музикалния театър в Кърджали.

За снимачна площадка на “Козелът” екипът на Георги Дюлгеров избира „Каменната сватба” край Кърджали, Перперикон, Татул, както и пристанището в Бургас, където е заснета и “екшън”-сцена с Козела. Той виси във въздуха, качен на платформа, и контролира положението отвисоко. Оценка за неговата работа на южния ни бряг ще даде морската публика на закриването на София Филм Фест на брега.

Филмът „Козелът” е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество. Сценарият е на Георги Дюлгеров и писателката Кристин Димитрова. Оператор е Радослав Спасов. Продуцент е "БЪРЪ Филм" с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с  БНТ и "Ню Бояна Филм".


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.02.2009 г. 12:28
Посетено:
1799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7349-nay-noviyat-film-na-georgi-dyulgerov-otkriva-13-iya-sofiya-film-fest