Сцена / екран / ефир

Драматичен театър "Ст. Киров", Сливен гостува на софийска сцена

Пиеса на Елфриде Йелинек

Драматичен театър "Ст. Киров", Сливен гостува на софийска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 февруари 2009, сряда, от 19 часа
в Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”
Зала "Щастливеца
"

Драматичен театър „Ст. Киров”, Сливен
представя пиесата
„Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си, или Опорите на обществото”

от Елфриде Йелинек

. Режисьор: Ида Даниел  
. Сценограф: Виктор Георгиев
 
. Участват актьорите: Вяра Начева, Августин Демерджиев, Геновева Крумова, Лидия Гяурова, Десислава Пашова, Димитър Марков, Иван Събчев, Любомир Василев, Михаил Илийков и Михаил Лазаров


◊ ЗА АВТОРА, ЕКИПА И ИДЕЯТА

Елфриде Йелинек (Elfriede Jelinek) е една от най-интересните съвременни австрийски писателки, авторка на 10 романа, над 15 драми, на филмови сценарии, оперни и балетни либрета, литературна критика, есеистика, преводи, музикални композиции. Носителка е на над 20 литературни и театрални награди и отличия. През 2004 година Елфриде Йелинек е удостоена с Нобеловата награда за литература. Известна на зрителите от цял свят със скандалните си текстове и творби, определяни като феминистки и твърде еманципирани.

В представлението участват:
. Ветераните на трупата Михаил Илийков (първият носител на наградата "Аскеер", която през 1992 година му беше връчена за мъжка роля, за изпълнението му в моноспектакъла "Джендем хан"), Лидия Гяурова и Любомир Василев
. Младите актьори Вяра Начева, Десислава Пашова, Митко Марков, Августин Демерджиев, Иван Събчев, Геновева Крумова

. И гостуващият директор на ямболския театър Михаил Лазаров

Режисьорката Ида Даниел се захваща с Елфриде Йелинек и нейната пиеса, пленена от нейното проникновено нахалство и самозареждаща се словесност. Захваща се, защото в своята връстничка “Какво се случи с Нора след като напусна мъжа си, или Опорите на обществото” открива една немирна хипотеза за свят на ограничени възможности, която със своето театрално реализиране би могла да произведе тихи вътрешни взривове и да се самоопровергае. За осъществяването на тези планове основно значение имат поканата и сътрудничеството на Сливенския театър и цялата му трупа. А за да се получи достатъчно наситено това производство, имат отговорност и композиторите от “Ambient Anarchist”, както и сценографът Виктор Георгиев.

Ида Даниел е родена в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури, английска филология в Софийски университет и театрална режисура в Нов български университет.

Издателство „Жанет 45” издава и двете й книги с поезия – "Дантелени Разни Парчета" и "Бавните неща".
Червената къща е домакин на първото й представление „Всеки Човек”, ливърпулският фестивал „Брухаха” – на второто - „Амбиент Анархист и леглото от водорасли”, а Сливенският театър я кани за третото, което има своята премиера през септември 2008 – "Какво се случи след като Нора напусна мъжа си, или Опорите на обществото" от Елфриде Йелинек.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
09.02.2009 г. 21:20
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7270-dramatichen-teatar-st-kirov-sliven-gostuva-na-sofiyska-stsena