Сцена / екран / ефир

Културното радио на БНР отваря "Врата към Европа"

Предаване за дебат по въпросите на културата и духовността

◊ СЪБИТИЕТО

"Врата към Европа" - ново предаване на Българското национално радио

Първото излъчване на новото предаване за дебат по въпросите на културата и духовността е на 5 февруари 2009, четвъртък, от 17 до 18 часа.


◊ ПОВЕЧЕ

След вече известната инсталация „Ентропа”, която разбуни духовете у нас, стана ясно, че контактите в Европа ще вървят активно и през културата, през нейните знаци и творчески провокации. Особено в настоящата година, обявена за година на творчеството. В новото предаване на програма „Христо Ботев” на БНР „Врата към Европа" ще имат място различни гледни точки за дебат в ефира.

Авторът и водещ доц. д-р Мирослава Кортенска ще центрира диалога върху най-чувствителните теми, най-големите заблуди и клишета, но и върху позитивните примери и добри практики и у нас, и в Европа. Споделянето на едни и същи ценности и правила, на разбирания и начин на живот ще има значение за  оформяне на обществено мнение по въпроса: „Какво е Европа?” Затова основна рубрика в предаването ще бъде „Европейско е!” Като това постепенно ще трябва да се превърне в „Българско е!”

Предаването е замислено да дава публичност на творци, които вече отдавна са приети в Европа, на изследователи и учени, както и на културни практики, които технологично и ценностно са на съвременно ниво. Това ще извади интелектуалците от заглъхналото място зад вратата на основните събития, ще им даде възможност да дадат своя принос за реалното ни европеизиране. Не на последно място ще се разглеждат възможностите, които дават европейските проекти в областта на културата, образованието, научните изследвания. Тази рубрика ще се нарича „Врата към България”.

В старта на предаването ще се включат Меглена Кунева, еврокомисар на 2007, Паулиана Новакова, директор на програма „Христо Ботев”, Явор Милушев, заместник–министър на културата, както и любимците на българската и европейската публика Васил Василев–Зуека и Нина Димитрова, които със своя театър „Кредо” са обиколили не само Европа.

И така, до четвъртък, 5 февруари, от 17 часа, когато по културното радио на БНР ще отворим широко „Врата към Европа”.
Автор:
Публикация:
04.02.2009 г. 13:52
Етикети:
Посетено:
977
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7246-kulturnoto-radio-na-bnr-otvarya-vrata-kam-evropa