Сцена / екран / ефир

Седмица с филми от Близкия Изток

Пловдив, 6-12 февруари 2009

Седмица с филми от Близкия Изток
"В пет следобед" - наградата на журито от фестивала в Кан


◊ СЪБИТИЕТО

Цветята на Корана.
Филми от Близкия изток


Пловдив
Кино Лъки Синема
6-12 февруари 2009

. Представят: Pozor, Art Film, Open Arts Foundation
. Със съдействието на Генерално Консулство на Република Турция в Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Най-добрите филми от проекта „Цветята на Корана”, предизвикващ интереса на публиката в София от средата на януари, ще бъдат показани между 6 и 12 февруари в Пловдив.

В рамките на една седмица в Пловдив, зрителите ще могат да видят селекция от осем непоказвани досега в България шедьоври на режисьори от Турция, Алжир, Иран и Израел, имена като Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф и др. 


◊ ОТ ПРОГРАМАТА

Прожекцията на филми от Близкия Изток - „Цветята на Корана” - ще се проведе в Кино Лъки Синема и ще бъде открита на 6 февруари с турския филм „Девет” на режисьора Юмит Юнал, познат на зрителите от „Истанбулски приказки”. „Девет” е един от най-силните дебюти в турското кино, режисиран блестящо от сценариста Юмит Юнал и озвучен от пънк иконите „ZeN”. Филмът е носител на наградата за най-добър филм от фестивала в Истанбул, изпълнителят на главната роля Фикрет Кюшкан получава наградата за главна мъжка роля от филмовия фестивал в Анкара, а актрисата Сера Йълмаз за най-добра женска роля от фестивала в Истанбул.                                                           

Другите турски филми в програмата са „Таква” и „Джеляледин Руми – Танцът на любовта”. Провокативният турски филм "Таква”, който имаше една единствена прожекция в София, ще бъде показан ексклузивно в Пловдив. За този филм на Йозер Къзълтан е носител на наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Берлин, наградата на журито от фестивала в Сараево, както и на четири награди от фестивала „Златен портокал” в Анталия. В биографичния филм за великия персийски поет Руми - „Джеляледин Руми – Танцът на любовта”, режисьорът Кюршат Къзбаз кани зрителите на мистично пътешествие из тайнствения свят на дервишите.

Сред заглавията в панорамата ще бъде носителят на наградата „Кристална мечка” и на Наградата за мир от МФФ Берлин „Костенурките могат да летят” на режисьора Бахман Гобади. Трогателната история за децата, които обезвреждат мини на турско-иранската граница е най-награждаваният ирански филм за последните 5 години. Носител е на наградата „Златна раковина” за най-добър филм от МФФ Сан Себастиан, Наградата на публиката от филмовите фестивали в Ротердам, Сао Пауло и Мексико Сити, както и на още десетки филмови награди от световни кино форуми.      

Акцент в програмата ще бъде филмът „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф. История за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. Зрителите стават свидетели на обичаи като индийска сватба и традиционното къпане във водите на река Ганг. Филмът е селектиран в официалната програма на фестивала в Ротердам.

Сестрата на Мохсен Махмалбаф – Самира, ще бъде представена със спечелилия наградата на журито от фестивала в Кан „В пет следобед”.

В програмата е включен филмът на алжирския режисьор Надир Мокнеш „Специалитет Палома” – коопродукция на Алжир и Франция, носител на наградата „Люмиер” за най-добър френскоезичен филм за 2008-ма.

Филмовата програма ще бъде закрита на 12 февруари с филма „Булката от Сирия” на режисьора Еран Риклис, който беше специален гост на „Киномания 2008”, където представи филма си „Лимонова градина”. Историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото е виждала само по телевизията, печели Наградата на публиката на МФФ Локарно. Филмът е абсолютният фаворит на фестивала в Монреал, където взима наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две от специалните награди на фестивала. Актрисата Хиам Аббас е номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в цели 7 категории за наградите на Израелската филмова академия. Музиката към филма е записана от оркестъра на Българското национално радио, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия за най-добра музика, написана специално за филма.     


• Филмите “Цветята на Корана” се представят в Пловдив от организаторите на фестивала в София Pozor, и локалните партньори Art Film и Open Arts Foundation със съдействието на Генерално Консулство на Република Турция в Пловдив и медийните партньори Програмата Пловдив Инфо, Plovdiv24.com.

. Билети на касите на Кино Лъки Синема
. Цена на билета 5 лв.
. Всички филми са със субтитри на български

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
31.01.2009 г. 23:25
Етикети:
Посетено:
1398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7233-sedmitsa-s-filmi-ot-blizkiya-iztok